Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatrena kugla, koju je proizveo meteorit prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu iznad SAD-a, osvijetlila je područja čak četiri savezne države.


Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici zbunjeni: S kojeg je planeta ovaj misteriozni kamen? Slika nije dostupna VIDEO: I BiH ima svoj meteor, pao je prije 200 godina

Snimka pada meteorita napravljena je sinoć oko 22 sata po lokalnom vremenu u Wisconsinu, a američki stručnjaci smatraju kako su njegovi ostaci možda i dospjeli do tla. 'Bio je to iznimno svijetli ulazak meteorita u Zemljinu atmosferu. S obzirom na količinu svijetla, koju je proizveo, postoje šanse da nije u potpunosti izgorio prilikom prolaska kroz atmosferu i pada na tlo', smatra David Eicher, direktor i urednik magazina Astronomy, prenose američki mediji.

Ipak, istaknuo je kako ne može odbaciti niti mogućnost da se radilo o padu satelita ili dijelova satelita, s obzirom na velik broj atmosferskog smeća, koje se nalazi u orbiti oko naše planete. Prije nego li je zašla za horizont, vatrena kugla na nebu bila je vidljiva u Missouriju, Illinoisu, Indiani i Wisconsinu, a neki građani su javili i kako se čuo produženi zvučni udar, koji je tresao kuće, drveća i druge objekte.

Zasad nitko ne zna jesu li dijelovi meteorita dospjeli do tla, no potraga za njima traje. Neki stručnjaci pretpostavljaju kako se radilo o meteoritu veličine košarkaške lopte, no to nije potvrđeno. Svi su ipak složni u jednom zaključku, a taj je da je prizor na noćnom nebu bio spektakularan.