Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt vrijedan 2 milijuna kuna

VIDEO: Predstavljen hrvatski robot namijenjen industrijskoj proizvodnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li kakav bi radnik poslodavcima bio savršen? Onaj koji ne traži povišicu, slobodne dane, ne ide na bolovanje. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izradili su upravo takvog.

Fakultet brodogradnje i strojarstva dizajnirao je dvoručni industrijski robot koji bi ubrzo mogao u tvornicu. Napravljen je prema najsuvremenijim svjetskim standardima. 'Trebao bi obavljati vrlo složene operacije automatske montaže', objašnjava voditelj projekta prof. dr. sc. Bojan Jerbić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dolaze u Lijepu našu HIT MEĐU KOREJCIMA Sve ih više uči čitati i pisati - hrvatski jezik! Slika nije dostupna Naveo i primjere riječi BRITANSKI JEZIKOSLOVAC Hrvatski potječe od jednog od najstarijih jezika

Proizvodnja robota našim je znanstvenicima veliki izazov. Projektiran je u Hrvatskoj do najmanjih detalja i to za samo devet mjeseci. Danas su profesora Jerbića u njegovom laboratoriju posjetili predstavnici Hrvatskog instituta za tehnologiju, koji djelomično i financiraju projekt, i sami se uvjerili u napredak. Cijeli projekt stoji 2 milijuna kuna.

Projekt će biti završen za dvije godine

Robot će zamijeniti složene ručne operacije. Koristit će ga se na više radnih mjesta, a uz male preinake moći će obavljati različite zadaće. Projekt bi do kraja trebao biti gotov za dvije godine, a onda odlazi na svoje radno mjesto, u dvije hrvatske tvornice. Gdje god se pojavi, robot zamijeni ljude. 'Jedan robot zamjenjuje dvoje, i više, do 5 ljudi., a ovaj bi mogao i mnogo više ljudi zamijeniti u napornim i zamornim poslovima', dodaje prof. Jerbić.

Robotika je, posebice u Japanu, vrlo razvijena. Tamošnji roboti mogu čak i hodati po modnoj pisti. Naš domaći, čini se, mogao bi biti dobar radnik. Ne žali se, ne traži bolovanje ni godišnji odmor, imun je na sve reforme, a najviše bi mu mogla smetati loša i slaba industrijska proizvodnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene