Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li kakav bi radnik poslodavcima bio savršen? Onaj koji ne traži povišicu, slobodne dane, ne ide na bolovanje. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izradili su upravo takvog.


Fakultet brodogradnje i strojarstva dizajnirao je dvoručni industrijski robot koji bi ubrzo mogao u tvornicu. Napravljen je prema najsuvremenijim svjetskim standardima. 'Trebao bi obavljati vrlo složene operacije automatske montaže', objašnjava voditelj projekta prof. dr. sc. Bojan Jerbić.

Vezani članci Rješavanje zadatka iz matematike, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Zašto su rezultati mature najlošiji dosad? "Trebalo je razmišljati što naši učenici ne znaju", "Zadaci su preteški, ni profesori ih ne znaju riješiti" Salma Hayek (Foto: Instagram) Salma Hayek progovorila hrvatski! Evo što je oduševljena latino diva poručila Hrvatima

Proizvodnja robota našim je znanstvenicima veliki izazov. Projektiran je u Hrvatskoj do najmanjih detalja i to za samo devet mjeseci. Danas su profesora Jerbića u njegovom laboratoriju posjetili predstavnici Hrvatskog instituta za tehnologiju, koji djelomično i financiraju projekt, i sami se uvjerili u napredak. Cijeli projekt stoji 2 milijuna kuna.

Projekt će biti završen za dvije godine

Robot će zamijeniti složene ručne operacije. Koristit će ga se na više radnih mjesta, a uz male preinake moći će obavljati različite zadaće. Projekt bi do kraja trebao biti gotov za dvije godine, a onda odlazi na svoje radno mjesto, u dvije hrvatske tvornice. Gdje god se pojavi, robot zamijeni ljude. 'Jedan robot zamjenjuje dvoje, i više, do 5 ljudi., a ovaj bi mogao i mnogo više ljudi zamijeniti u napornim i zamornim poslovima', dodaje prof. Jerbić.

Robotika je, posebice u Japanu, vrlo razvijena. Tamošnji roboti mogu čak i hodati po modnoj pisti. Naš domaći, čini se, mogao bi biti dobar radnik. Ne žali se, ne traži bolovanje ni godišnji odmor, imun je na sve reforme, a najviše bi mu mogla smetati loša i slaba industrijska proizvodnja.