Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simulacija

VIDEO: Putovanje kroz crnu rupu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako čovjek dosad nije zapravo vidio crnu rupu u svemiru, student fizike Thomas Mueller i profesor računarstva Daniel Weiskopf, sa sveučilišta u Stuttgartu, programirali su ne samo izgled crne rupe, već i kako bi put brzinom svjetlosti kroz nju izgledao.

Pročitajte i ovo Rupa na cesti duboka 10 metara VIDEO Otvorila se golema rupa na ulici, progutala je dva automobila Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine

Video simulacija njihove crne rupe doista dobro dočarava, kako bi to izgledalo da ne samo vidimo crnu rupu, već i da se nađemo u njoj. Ogromna gravitacijska sila crne rupe, iskrivljuje sve oko sebe, a Mueller i Weiskopf su simulacijom pokazali što se događa sa zvijezdama, koje se nađu na putu crnoj rupi.

Kao primjer su uzeli sazviježđe Orion, koje se primicanjem crne rupe, iskrivljuju oko njezinog gravitacijskog polja, u dvije zrcalne slike sa svake strane ruba crne rupe. Ako gledate u sam rub crne rupe, ili horizont, možete primijetiti kako zvijezde mijenjaju boje i postaju crvenije, zbog usisavanja energije fotona, koji prolaze pored samog ruba crne rupe.

Njihova simulacija pokazuje i 'pad' brzinom svjetlosti u crnu rupu, kada zvijezde na rubu poprimaju plavu boju, zbog Dopllerovog efekta. Jednom kad se nađete u centru crne rupe, prema njihovoj viziji, postoji samo toliko obzora, da se vidi svijetli prsten, koji se čini kako obuhvaća čitav svemir. Mueller-Weiskopfova simulacija napravljena je iz podataka od 118.000 kartiranih zvijezda, koje je snimio ESA-in satelit Hipparcos. Njihova simulacija detaljno je objašnjena u ovomjesečnom izdanju žurnala American Journal of Physics.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene