Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako čovjek dosad nije zapravo vidio crnu rupu u svemiru, student fizike Thomas Mueller i profesor računarstva Daniel Weiskopf, sa sveučilišta u Stuttgartu, programirali su ne samo izgled crne rupe, već i kako bi put brzinom svjetlosti kroz nju izgledao.


Vezani članci Slika nije dostupna Kakva je to eksplozija u svemiru? Slika nije dostupna VIDEO: Astronomi prate rađanje crne rupe

Video simulacija njihove crne rupe doista dobro dočarava, kako bi to izgledalo da ne samo vidimo crnu rupu, već i da se nađemo u njoj. Ogromna gravitacijska sila crne rupe, iskrivljuje sve oko sebe, a Mueller i Weiskopf su simulacijom pokazali što se događa sa zvijezdama, koje se nađu na putu crnoj rupi.

Kao primjer su uzeli sazviježđe Orion, koje se primicanjem crne rupe, iskrivljuju oko njezinog gravitacijskog polja, u dvije zrcalne slike sa svake strane ruba crne rupe. Ako gledate u sam rub crne rupe, ili horizont, možete primijetiti kako zvijezde mijenjaju boje i postaju crvenije, zbog usisavanja energije fotona, koji prolaze pored samog ruba crne rupe.

Njihova simulacija pokazuje i 'pad' brzinom svjetlosti u crnu rupu, kada zvijezde na rubu poprimaju plavu boju, zbog Dopllerovog efekta. Jednom kad se nađete u centru crne rupe, prema njihovoj viziji, postoji samo toliko obzora, da se vidi svijetli prsten, koji se čini kako obuhvaća čitav svemir. Mueller-Weiskopfova simulacija napravljena je iz podataka od 118.000 kartiranih zvijezda, koje je snimio ESA-in satelit Hipparcos. Njihova simulacija detaljno je objašnjena u ovomjesečnom izdanju žurnala American Journal of Physics.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju