Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Windows Live

Vaš život 'u oblaku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od 'cloud' usluga koja je već dugo na raspolaganju korisnicima je i Windows Live – pojedini njezini dijelovi, poput Hotmaila, s nama su i više od desetljeća i koriste ih stotine milijuna korisnika! Nedavno potpuno obnovljena kolekcija besplatnih online alata, međutim, nudi i mnoge funkcionalnosti za koje možda uopće niste znali. Recimo, jeste li znali da su vam tu na raspolaganju besplatna pohrana podataka i besplatno uređivanje Office dokumenata?

Najpoznatiji dio Windows Live usluge je Hotmail, usluga besplatne elektroničke pošte koju aktivno koristi više od 360 milijuna ljudi diljem svijeta. Uz Hotmail, najpoznatija usluga je Windows Live Messenger (u narodu poznat kao MSN), koji omogućuju trenutačnu komunikaciju putem poruka, video razgovore i dijeljenje datoteka. Windows Live servis nudi posve besplatno i još mnogo drugih usluga, kojih korisnici većinom nisu niti svjesni. Zašto ne biste odvojili koji trenutak i istražili što vam sve, bez ikakve naplate, može ponuditi Windows Live?

Jako zanimljiva usluga za sve korisnike je Windows Live SkyDrive. SkyDrive se može promatrati kao virtualni disk koji se nalazi u oblaku i kojem korisnici pristupaju preko Windows Live usluge. Na taj disk može se spremiti do čak 25 GB podataka koji su na taj način dostupni uvijek i svugdje u svijetu. Korištenjem SkyDrivea, moguće je spremiti sigurnosnu kopiju svih svojih datoteka u Windows Live servis, i sve te datoteke će biti dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Također, u slučaju gubitka tih podataka na korisnikovom računalu (krađom računala, slučajnim brisanjem…), svi podaci su sačuvani i mogu se ponovno brzo i jednostavno vratiti na računalo!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već do ljeta Windays: U Hrvatsku stižu e-knjige Slika nije dostupna Za rovinjsku Hitnu pomoć Sudionici Windaysa skupljaju novac za kupnju defibrilatora



Web Office koji sve sprema na SkyDrive

Kako se dokumenti ne bi samo spremali u oblak, nego ih se moglo i uređivati, Microsoft je razvio i Office web aplikacije. Konkretno, razvijene su aplikacije Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Te aplikacije nemaju sve funkcionalnosti onih 'standardnih' aplikacija koje se pokreću na lokalnom računalu, ali omogućavaju i više nego dovoljno mogućnosti za kreiranja i uređivanje dokumenata. Ove aplikacije se pokreću korištenjem nekog Internet preglednika, poput Internet Explorera 9, te ih nije potrebno instalirati i konfigurirati na lokalnom računalu. Datoteke se pritom automatski spremaju na SkyDrive, dok ih je naknadno moguće presnimiti i na lokalno računalo. Te aplikacije idealne su za sve privatne korisnike kojima povremeno treba osnovno uređivanje dokumenata.
 

Još jedan izuzetan i koristan alat je Live Mesh. Live Mesh omogućava automatsko spremanje podataka na SkyDrive sa lokalnog diska na način da korisnik instalira na svoje računalo aplikaciju Live Mesh te odabere koje mape sa lokalnog diska želi sinkronizirati. Od tog trenutka, sve datoteke unutar odabranih mapa će biti spremane u SkyDrive, i svaka promjena na tim datotekama će biti spremljena. Ovo je izuzetno koristan način za uraditi automatsku sigurnosnu kopiju podataka, jer se podaci nalaze i na lokalnom disku i u oblaku, pa u slučaju kvara na disku uvijek postoji druga sigurnosna kopija. Također je moguće sinkronizirati sve podatke između više računala, te podijeliti podatke s prijateljima – nestaje ona potreba da se sve pošalje elektroničkom poštom, što je s velikim datotekama i nemoguće učiniti. Umjesto toga, svi se podaci mogu jednostavno pohraniti na Mesh.

Odlično rješenje za backup

Live Mesh je, osim za izradu sigurnosne kopije, odlično rješenje za sve pojedince koji mnogo putuju i ne žele svaki put nositi sa sobom prijenosno računalo. Budući da su sve važne datoteke sa računala spremljene u oblak, korisnik može koristiti bilo koje računalo spojeno na Internet u svijetu, otvoriti datoteke preko Office web aplikacija, urediti ih, te ih ponovno spremiti. Kada se opet vrati za svoje računalo, te promjene će se sinkronizirati i biti spremljene na lokalno računalo. Live Mesh omogućava spremanje do 5 GB podataka na SkyDrive.

Windows Live paket proizvoda i servisa omogućuje pojedincima korištenje usluga računarstva u oblaku potpuno besplatno, omogućavajući im nove mogućnosti za veću osobnu produktivnost preko skupa svojih međusobno povezanih alata. Windows Live predstavlja najpotpunije besplatno rješenje za osobnu produktivnost na tržištu, nudeći korisnicima mogućnost korištenja oblaka na jednostavan i intuitivan način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene