Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici su izvijestili kako su u svojem laboratoriju uspjeli uzgojiti vrstu pčela posebno obučenih da namirišu eksploziv te smatraju kako bi njihov projekt mogao imati dugoročne pozitivne rezultate i primjenu u domaćoj sigurnosti te u iračkom ratu.


Znanstvenici iz državnog laboratorija za oružje Los Alamos u Novom Meksiku, vodećeg laboratorija za nuklearno oružje u zemlji, rekli su kako su uspjeli obučiti pčele da odmah izvuku svoja rilca, kojima obično vade nektar, nakon što namirišu eksploziv u automobilima, bombama podmetnutim uz ceste ili pojasevima što ih nose napadači samoubojice.

Vezani članci Plosnate breskve - 2 Leteći tanjur među voćem najnoviji sezonski hit: "Često moram objašnjavati da moj UFO nije uvozni GMO" Međimurske pčele - 2 Tko je kriv za masovni pomor pčela u Međimurju? Pčelari najavljuju tužbe: "Ovo je ekocid. To je strašni gubitak za ovaj okoliš"

Znanstvenici su pčele izložili mirisu eksploziva nakon čega su ih nagradili zašećerenom vodom, naučivši ih da na taj način prepoznaju supstance u rangu od dinamita i plastičnog eksploziva do posebnog eksploziva koji se koristi pri izradi bombi kućne izrade u Iraku.

"Nakon što su ustanovile prisutnost eksploziva pčelice su jednostavno izvukle rilca", rekao je jedan od znanstvenika Tim Haarmann koji je s kolegama na istraživanju radio godinu i pol. "Vrlo smo uzbuđeni zbog uspjeha našeg istraživanja i činjenice da bi ono moglo imati dugoročno značenje za našu obranu i za unutarnju sigurnost", rekao je Haarmann.

Također je objasnio kako se pčele mogu prenositi u malim detektorima veličine kutije cipela te da se mogu koristiti za otkrivanje eksploziva u zračnim lukama i na raznim drugim mjestima. "Bilo bi odlično da na ovaj način počnemo spašavati ljudske živote", kazao je.