Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uzgojene pčele koje mogu namirisati eksploziv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici su izvijestili kako su u svojem laboratoriju uspjeli uzgojiti vrstu pčela posebno obučenih da namirišu eksploziv te smatraju kako bi njihov projekt mogao imati dugoročne pozitivne rezultate i primjenu u domaćoj sigurnosti te u iračkom ratu.

Znanstvenici iz državnog laboratorija za oružje Los Alamos u Novom Meksiku, vodećeg laboratorija za nuklearno oružje u zemlji, rekli su kako su uspjeli obučiti pčele da odmah izvuku svoja rilca, kojima obično vade nektar, nakon što namirišu eksploziv u automobilima, bombama podmetnutim uz ceste ili pojasevima što ih nose napadači samoubojice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna nesreća U sudaru s kombijem poginuo vozač automobila: Policajca na mjestu nesreće izbo roj pčela Baranjsko crveno zlato - 1 unosan posao Zbog crvenog zlata u Baranji isplati se ostati u Hrvatskoj: "Sve se proda, i to brzo"

Znanstvenici su pčele izložili mirisu eksploziva nakon čega su ih nagradili zašećerenom vodom, naučivši ih da na taj način prepoznaju supstance u rangu od dinamita i plastičnog eksploziva do posebnog eksploziva koji se koristi pri izradi bombi kućne izrade u Iraku.

"Nakon što su ustanovile prisutnost eksploziva pčelice su jednostavno izvukle rilca", rekao je jedan od znanstvenika Tim Haarmann koji je s kolegama na istraživanju radio godinu i pol. "Vrlo smo uzbuđeni zbog uspjeha našeg istraživanja i činjenice da bi ono moglo imati dugoročno značenje za našu obranu i za unutarnju sigurnost", rekao je Haarmann.

Također je objasnio kako se pčele mogu prenositi u malim detektorima veličine kutije cipela te da se mogu koristiti za otkrivanje eksploziva u zračnim lukama i na raznim drugim mjestima. "Bilo bi odlično da na ovaj način počnemo spašavati ljudske živote", kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene