Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici su izvijestili kako su u svojem laboratoriju uspjeli uzgojiti vrstu pčela posebno obučenih da namirišu eksploziv te smatraju kako bi njihov projekt mogao imati dugoročne pozitivne rezultate i primjenu u domaćoj sigurnosti te u iračkom ratu.


Znanstvenici iz državnog laboratorija za oružje Los Alamos u Novom Meksiku, vodećeg laboratorija za nuklearno oružje u zemlji, rekli su kako su uspjeli obučiti pčele da odmah izvuku svoja rilca, kojima obično vade nektar, nakon što namirišu eksploziv u automobilima, bombama podmetnutim uz ceste ili pojasevima što ih nose napadači samoubojice.

Vezani članci Zvonimir Srna, Domagoj Jakopović Ribafish, Jakov Gojun Ribafish, Gojun i Srna postavili nove hotele za pčele Ilustracija Kako bi izbjegla deložaciju, pustila je pčele na policajce: Nastao je kaos

Znanstvenici su pčele izložili mirisu eksploziva nakon čega su ih nagradili zašećerenom vodom, naučivši ih da na taj način prepoznaju supstance u rangu od dinamita i plastičnog eksploziva do posebnog eksploziva koji se koristi pri izradi bombi kućne izrade u Iraku.

"Nakon što su ustanovile prisutnost eksploziva pčelice su jednostavno izvukle rilca", rekao je jedan od znanstvenika Tim Haarmann koji je s kolegama na istraživanju radio godinu i pol. "Vrlo smo uzbuđeni zbog uspjeha našeg istraživanja i činjenice da bi ono moglo imati dugoročno značenje za našu obranu i za unutarnju sigurnost", rekao je Haarmann.

Također je objasnio kako se pčele mogu prenositi u malim detektorima veličine kutije cipela te da se mogu koristiti za otkrivanje eksploziva u zračnim lukama i na raznim drugim mjestima. "Bilo bi odlično da na ovaj način počnemo spašavati ljudske živote", kazao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju