Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cool gadget

Uz ovaj fotić, fotografiranje je ponovo zabavno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svako malo neki novi izum toliko oduševi svojom jednostavnošću, ali inovativnim pristupom, da mu je uistinu teško odoljeti. Takav je slučaj i s Lytrovom Light-Field kamerom, odnosno fotoaparatom.

Čudnog izgleda, još čudnijeg načina uporabe, taj fotoaparat je zasigurno gadget kakav niste niti vidjeli, niti imali prilike baratati njime.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neovlašteno fotografiranje u Karlovcu Radoznali građanin, prolaznik ili fotoreporter? U bolnici netko skinuo zaštitnu ogradu i fotografirao ljude na testiranju The Grand Canyon Ljubitelji prirodnih ljepota Selfijima do smrti: Pronađena još jedna žrtva fotografiranja u Grand Canyonu, u samo 8 dana poginulo troje turista

Osim njegovog oblika, vjerojatno se pitate, po čemu je ta stvarčica toliko posebna? Odgovor je u tome što taj fotoaparat ima čitavu mrežu leća, koje lome svjetlost na više načina i na senzor prenose kompozitnu sliku, koju fotoaparat pohranjuje u .lpf formatu (light-field format).

Rezultat je fotografija bez fokusa, što zvuči loše, no učitavanjem u računalo i klikom miša na segment fotografije, događa se magija i točno taj dio fotografije se fokusira, baš kao što bi to napravili s normalnim objektivom fotoaparata.

Spomenuto višestruko lomljenje svijetla putem mreže leća unutar fotoaparata, čini bilo koji dio fotografije podložnim fokusiranju i fazi obrade slike na računalu, ili putem integriranog procesora u samom fotoaparatu, koji ima i LCD zaslon na svojoj pozadini.

Jedina loša stvar je što je programska podrška zasad prilagođena isključivo MAC računalima, no na Lytrovim stranicama stoji kako je i PC verzija programske podrške u izradi. za cijenu od 400 do 500 dolara, tako dobivate gadget, koji ne samo da je cool, zabavan i inovativan, već je i odličan poklon, vrijedan pažnje i pamćenja.

Pogledajte video u kojem je prikazana uporaba ovog malog čuda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene