Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ugledni tjednik 'CMS Times' predstavio 'Ruđerove' fizičare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjednik "CMS Times" - službeno glasilo trenutačno najvećega svjetskog eksperimenta iz fizike elementarnih čestica koji se provodi u Europskome centru za nuklearna istraživanja (CERN) smještenom u blizini Ženeve - u najnovijem je izdanju predstavio skupinu znanstvenika s Instituta Ruđera Boškovića (IRB) koji rade na tome projektu.

U današnjem priopćenju voditelja IRB-ova Ureda za odnose s javnošću Duje Bonaccija navodi se da u tome velikom međunarodnom znanstvenom pothvatu sudjeluju članovi Laboratorija za fiziku visokih energija IRB-a Krešo Kadija (voditelj) te Vuko Brgljević, Tome Antičić, Srećko Morović, Tatjana Šuša, Senka Pintarić i Vedran Nikolić

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slobodan pad VIDEO NASA eksperimentira - evo što se događa s perjem u svemiru! Slika nije dostupna Korak dalje Fizičari nakon Higgsovog bozona razmišljaju o nečem velikom, JAKO VELIKOM

Uz "Ruđerove" znanstvenike na projektu rade još dvije skupine znanstvenika iz Hrvatske - s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti i kineziologije te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje splitskoga Sveučilišta te gotovo dvije i pol tisuće istraživača iz više od stotinu i pedeset znanstvenih ustanova iz cijeloga svijeta.

Detektor CMS (Compact Muon Solenoid) čija je gradnja započela još prije nekoliko godina u sklopu ovog eksperimenta, a u čijem razvoju aktivno sudjeluju i "Ruđerovi" istraživači, jedan je od dvaju najvećih uređaja za izučavanje sudara subatomskih čestica u povijesti. 

Detektor je dug 21 metar, promjer mu je 15 metara i teži više od 12 tona a može mjeriti s ogromnom preciznošću čitav niz fizikalnih parametara sudara protona - čestica koje su sastavni dio atomskih jezgara.

Osim toga, CMS može precizno odrediti ukupnu energiju koja se oslobodi u sudaru, kao i putanje, mase i naboje mnoštva elementarnih čestica koje nastanu u sudarima snopova protona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene