Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Traže se dobrovoljci za 'putovanje' na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska agencija (ESA) traži dobrovoljce koji bi se podvrgnuli simulaciji putovanja na Mars u kojem bi šest članova posade provelo 17 mjeseci u izoliranom okruženju.

Probni astronauti će živjeti i raditi u seriji povezanih modula u Institutu za biomedicinske probleme u Moskvi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Ilustracija slijepi putnik Letio za SAD bez putovnice, karte i vize pa ga pritvorili: Tvrdio da se ničega ne sjeća, stigla i presuda

Kad se vrata za njima zatvore jedini kontakt 'posade' s vanskim svijetom bit će radijska veza s realnim kašnjenjem od 40 minuta. Simulacijska letjelica imat će zapreminu od 550 prostornih metara (kao devet kamionskih cisterni).

Za ovaj eksperiment ESA-i će trebati najmanje 12 zdravih i motiviranih dobrovoljaca u dobi između 25 i 50 godina visine do 185 cm. 

Cilj ovoga istraživanja je upoznavanje s ljudskim ponašanjem i grupnom dinamikom u uvjetima s kojima bi se astronauti suočili na svojem putovanju na Mars.

Članovi probne posade bit će izloženi svim uvjetima putovanja (nedostatak prostora, težak rad, nedostatak privatnosti, ograničeni izvori hrane i sl.) osim sa zračenjem i bestežinskim stanjem. 

Također će proči kroz niz scenarija poput simulacije lansiranja, putovanja od 250 dana, izlaska na površinu Marsa, te povratka na Zemlju.

Stručnjaci procjenjuju kako bi misija na Mars trajala najmanje 500 dana.

Za ovaj eksperiment ESA-i će trebati najmanje 12 zdravih i motiviranih dobrovoljaca u dobi između 25 i 50 godina visine do 185 cm. Kandidati ovisni o pušenju, alkoholu ili drogama ne dolaze u obzir. Prednost će imati osobe koje se dobro služe engleskim i ruskim jezikom. Plaća za ovaj posao bit će 120 eura na dan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene