Zamislite da možete vidjeti SMS-ove, postove na društvenim mrežama ili vijesti bez da se morate ulogirati na računalo. Uz pomoć kontaktnih leća s integriranim LED displayom to će uskoro biti i moguće.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu i Sveučilišta u finskom Aaltou su korak bliže razvoju kontaktnih leća koje će nam jednog dana omogućiti da 'vidimo tekst prikazan u vidnom polju' baš poput Terminatora ili RoboCopa.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Terminator' se poklonio žrtvama pokolja u Bataclanu Slika nije dostupna Što joj je bilo? Šest mjeseci nije promijenila leće - posljedice su zastrašujuće!

>> Nova iPhone aplikacija vas 'pretvara' u Terminatora

Potencijalne aplikacije ovog razvoja tehnologije uključuju navigaciju, igrice i brzo 'primanje podataka o slabostima onih koje želite uništiti'.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Micromechanics and Microengineering autori objašnjavaju da će LED leće primati podatke preko ugrađene antene.

Za sada, znanstvenici su uspjeli staviti jedan piksel na kontaktnu leću što se 'gledatelju' prijkazuje kao točkica svjetla. No, njima je to dovoljan dokaz da je moguće napraviti leću s puno više piksela koja bi se mogla koristiti za prikaz kratkih mailova i tekstovnih poruka.

Leće još nisu testirane na ljudima, no testirane su na zečevima i za sada nisu detektirane nikakve štetne reakcije.

Koautor studije prof. Babak Praviz sa Sveučilišta u Washingtonu kazao je kako je pred njima još puno posla dok 'Terminator leće' zaista ne profunkcioniraju.

'Moramo poboljšati dizajn antene, povezati odgovarajuću mrežu i optimizirati frekvenciju prijenosa podataka. Naš sljedeći cilj je ugraditi neki tekst u kontaktnu leću', kazao je prof. Praviz. Drugim riječima - 'He'll be back'.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju