Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iPad 3 očekujemo početkom 2012.

Stiže nam još tanji iPad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi iPad trebao bi biti tanji zahvaljujući novoj bateriji koja će izdržati više od deset sati rada

Iako većina glasina vezanih uz Apple o kojima posljednjih dana čitamo donosi neke nove informacije vezane uz iPhone 5, sada su se pojavile i neke nove glasine oko trećeg modela iPada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka konkurenciji Šef Windowsa napravio skateboard od tableta i provozao se njime Slika nije dostupna Nezgodni trenutak Direktor Microsofta prezentirao najnoviji tablet kad ono...

Od ranije je već 'poznato' da bi novi model Appleova tableta trebao imati ekran iste dijagonale, ali veće rezolucije – umjesto trenutnih 1024 x 768 piksela, novi Appleov tablet tako bi trebao imati rezoluciju od 2048x1536 piksela

. Nove glasine koje su objavljene u Taiwan Economic Newsu kažu da će iPad 3 imati i tanju bateriju te će kompanije Simplo Technology i Dynapack International Technology s njihovom proizvodnjom početi već krajem ove godine, dok se njihova masovna proizvodnja očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine.

S ovom bi baterijom novi iPad trebao biti još tanji i lakši te bi se trebalo produžiti ionako odlično vrijeme trajanja baterije. Problem koji prati manje dimenzije i produženu autonomiju jest cijena te će ova baterija navodno biti 20 do 30 posto skuplja u odnosu na dosadašnju.

No, to vjerojatno neće utjecati na cijenu iPada jer su korisnici navikli na cijenu od 500 dolara za osnovni 16GB model, a sve je i veća konkurencija koja će kad-tad sigurno ugroziti dominaciju ovog tableta pa neko poskupljenje ne bi imalo smisla.

Tako Google već priprema novu verziju svog Androida – Ice Cream Sandwich koja će biti namijenjena pametnim telefonima i tabletima te uskoro možemo očekivati i prve tablete koji će raditi na njoj, a najvjerojatnije krajem sljedeće godine na ovo će se tržište ozbiljnije uključiti i Microsoft sa svojim Windows 8 operativnim sustavom koji će biti namijenjen tabletima i osobnim računalima.

Kako će izgledati novi Windowsi na tabletima trebali bi saznati već sljedeći tjedan kada se očekuje da će na Microsoftovoj konferenciji Steven Sinofsky prikazati ranu verziju Windows 8 OS-a na tabletima.

S obzirom da su Apple i Google na ovom tržištu u velikoj prednosti u odnosu na Microsoft, od ove se kompanije sada očekuju velike stvari kako bi sustigli konkurenciju.

Ipak, mnogi tržišni analitičari smatraju da najveći konkurent iPadu neće biti Googleov niti Microsoftov tablet, već onaj kojeg priprema Amazon. Ova bi kompanija tako za mjesec-dva trebala predstaviti sedam inčni model Amazon Kindle koji bi trebao koštati samo 250 dolara, dakle bit će dvostruko jeftiniji od iPada.

U takvoj situaciji jasno je da Apple neće zbog baterije povisiti cijenu svojeg tableta te se jedino možemo nadati da će je u budućnosti, pod pritiskom konkurencije, možda i smanjiti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene