Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sebe i Japance

Roboti grade bazu na Mjesecu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su možda odustali od svoje baze na Mjesecu, no Japanci ne žele propustiti tu priliku.

JAXA, japanska svemirska agencija, planira do 2015. godine na Mjesec poslati humanoidne robote, a za taj projekt, namjeravaju potrošiti 2,2 milijarde dolara. Ideju podržava i ured japanskog premijera pa se vrte i prognoze kako bi Japanci mogli imati potpuno robotiziranu bazu na Mjesecu do 2020. godine.

Pročitajte i ovo Antarktika (Foto: AFP) Ni vječni led nije ga zaustavio I zadnji je pao: Koronavirus se proširio na sve kontinente svijeta, zaraženo 36 ljudi na Antarktici Slika nije dostupna Prva u inozemstvu Rusija postigla dogovor sa Sirijom: Hmejmim (p)ostaje trajna ruska zračna baza

Ključ tog projekta, naravno, su roboti, a Japanci su možda i najbolji izbor u osmišljavanju i realiziranju inteligentnih, samoodržavajućih i višenamjenskih robota, koji su potrebni za izvršavanje kompleksnih misija na Mjesečevoj površini. Prema trenutnim planovima, roboti koji bi trebali sletjeti 2015. godine na površinu Mjeseca su sada grdosije teške oko 300 kilograma. Opremljene su gusjenicama za kretanje, solarnim panelima, seizmografima, kamerama visoke rezolucije i kojekakvom znanstvenom opremom. Imaju i humanoidne ruke, kojima će prikupljati uzorke Mjesečevog tla, koji bi se na Zemlju slali raketom.

Ako su mogli Amerikanci '69. ...

Te bi robote kontrolirali znanstvenici na Zemlji, ali bi imali i vlastitu inteligenciju i autonomnost u donošenju odluka. Ti prvi izvidnički roboti, trebali bi pripremiti sve za konstrukciju automatizirane stanice na Mjesecu, u koju ljudska noga ne bi kročila. Baza se planira napraviti pored južnog Mjesečevog pola, a planira se kako će ju u potpunosti napraviti upravo roboti. baza bi se napajala solarnom energijom i predstavljala bi prvi pravi korak u mogućoj ljudskoj kolonizaciji Mjeseca.

Istina, sve to je možda malo i previše pretenciozno, s obzirom na vremenski okvir, koji su Japanci sebi zacrtali. S druge strane, ako je Amerikancima pošlo za rukom da 1969. godine, s daleko inferiornijom tehnologijom pošalju čovjeka na Mjesec, onda su i Japanci zaslužili da im pružimo šansu da ostvare svoj cilj, a ne da ga u startu proglasimo neizvedivim. Ako Japanci i ne postave bazu na Mjesecu do 2020. godine, vjerujemo kako će njihova otkrića u robotici do te godine biti jednako uzbudljiva, kao što bi trebao biti i taj pothvat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene