Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Robot s mozgom od neurona štakora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robot koji funkcionira pomoću pravog sićušnog mozga sastavljenog od neurona štakora kadar naučiti ponašanja poput izbjegavanja zida, izrađen je na Sveučilištu Reading u Engleskoj.

'Ponavljanjem je već usvojio neka ponašanja', rekao je predstavnik multidisciplinarne ekipe Kevin Warwick.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na biološkoj razini Evo što ČITANJE radi vašem MOZGU Slika nije dostupna Matične stanice Novo veliko Đikićevo otkriće

Biološki mozak robota, nazvanog Gordon, sastavljen je od neurona štakora, ugrađenih na šezdesetak elektroda.

'U 24 sata veze su se uspostavile i stvorile mrežu kao u normalnom mozgu. U tjedan dana dogodili su se spontani električni impulsi, što djeluje kao uobičajena aktivnost mozga.'

'Upotrijebili smo tu reakciju kako bi povezali mozak robota s elektrodama. Mozak sada kontrolira robota i on uči ponavljanjem', objasnio je znanstvenik.

Istraživanja koja bi mogla pojednostaviti liječenja neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, omogućuju praćenje reakcija neurona.

'Kada robot udari u zid, mozak prima stimulaciju i uči zaobići prepreku. Sada razmatramo kako pristupiti učenju, povećanjem voltaže na raznim elektrodama, ili upotrebom kemijskih proizvoda kako bi se potaknula i zaustavila transmisija neurona', rekao je Warwick i dodao da žele shvatiti kako su pohranjena iskustva u biološkom mozgu.

'Držimo da je sada između 50.000 i 100.000 neurona aktivno' u Gordonovom mozgu, ocijenio je znanstvenik. Štakor ima više od milijun neurona, a čovjek oko 100 milijardi.

Kao i kod ljudi, ako Gordonov mozak neće stalno biti simuliran, opustiti će se. Uz stimulacije veze jačaju i on se doima živahnijim. Gordonov mozak je pojednostavljena verzija onoga što se zbiva u ljudskom mozgu, zaključio je Warwick.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene