Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva turistkinja na ISS-u?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski svemirski brod Sojuz u ponedjeljak bi prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) trebao prevesti prvu turistkinju, američku poslovnu ženu iranskog podrijetla Anusheh Ansari, izvijestili su u subotu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Raketoplan nazvan Jurij Gagarin, po prvome čovjeku u svemiru, iz hangara je tračnicama prebačen do mjesta lansiranja udaljenog osam kilometara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pukom srećom preživjela Napao ju "tenk" koji teži gotovo tonu: "Probio mi je bedro i bacio me pet metara u zrak" Domagoj Mikić Bili smo u operativnom središtu Neobična situacija kod Male Kapele: U vrijeme najvećih gužvi turistkinja stala ispred tunela - razlog je nevjerojatan

Gagarinom će u svemir, osim turistkinje Ansari, putovati
ruski astronaut Mihail Tiurin i američki astronaut Michael
Lopez-Alegria.

Osim novinara, spektaklu prijevoza svemirskog broda do mjesta za lansiranje, koji je počeo u subotu u sedam ujutro po lokalnom vremenu (3 sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu), nazočilo je i mnoštvo znatiželjnika iz raznih dijelova svijeta. 

'Vožnja' Gagarina od hangara do lansirne rampe trajala je dva sata.

Sutra će se u Gagarin unijeti 270 tona goriva, rekao je
novinarima predsjednik ruske udruge za svemirsku tehnologiju 'Energija' Nikolaj Sevastjanov. 

Lansiranje je predviđeno u ponedjeljak u 10.08 sati (četiri sata manje po srednjoeuropskom vremenu), izvijestila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene