Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađena najstarija živuća životinja na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa Sveučilišta Bangor u sjevernom Walesu objavili su kako su uz obalu Islanda pronašli i iz mora izvadili školjku poznatu pod nazivom Arctica islandica ili islandska školjka, čija se starost procjenjuje na između 405 i 410 godina, što je, čak i prema Guinnesovoj knjizi rekorda, životinja s najduljim životnim vijekom pronađena do danas.

Britanski su znanstvenici objasnili kako su starost školjke uspjeli ustanoviti brojenjem prstenova na njezinoj ljušturi. Do danas je rekord, prema Guinnesu, držala Arctica islandica pronađena 1982. uz obale Amerike, stara oko 220 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija bizarna pojava Slavili godišnjicu braka, a onda im je krstarenje obilježio posjet liječniku: "Supruga je prvo mislila da je to zato što sam nosio nove sandale" Slika nije dostupna Američka studija otkriva Muškarci koji hrču žive kraće!

Najnovijem rekorderu među životinjama, znanstvenici su nadjenuli nadimak Ming, jer je 'rođena' za vrijeme vladavine te poznate kineske dinastije, a djetinjstvo joj datira iz vremena kraljice Elizabete I., odnosno iz vremena u kojemu je Shakespeare stvarao Otela i Hamleta.

"Proučavajući ovu vrstu mekušca imamo priliku rekonstruirati kakav je tada bio okoliš u kojemu su se razvijali, na koji su se način mijenjali iz godine u godinu s obzirom na klimatske promjene, a neosporno je da je njihov razvoj i rast varirao i s obzirom na opskrbu potrebnom hranom ili temperaturom mora", objasnio je profesor Chris Richardson sa Sveučilišta za oceanografiju i istraživanje oceanske flore i faune u Bangoru.

Također je kazao kako je siguran da će otkriće školjke Ming
rasvijetliti mnoge nepoznanice o tomu na koji način nekim životinjama uspijeva ostvariti tako dugačak životni vijek te kakve su se promjene, uslijed klimatskih promjena, u proteklom razdoblju događale u
oceanima.

"Kod islandske školjke za nas je znanstvenike intrigantna je još jedna činjenica - na koji su način uspjele izbjeći proces starenja. Pretpostavljamo da se kod ovih životinja radi o razlici u staničnoj građi u odnosu na životinje kraćeg životnog vijeka", rekao je prof. Richardson, dodajući kako bi činjenica da su neke školjke odoljele raznim oštećenjima što ih donosi starenje, mogla biti od velike koristi u razumijevanju procesa starenja.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta nazvanog EU Millenium čiji je cilj proučavanje klimatskih promjena koje su se dogodile u zadnjih 1.000 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene