Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje rasprava

Moralna dilema: Korištenje embrija za stvaranje 'rezervnih' organa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spremanjem embrija koji bi nas opskrbili novim organima kao 'rezervnim dijelovima' trenutačno se bavi skupina pravnih stručnjaka i etičara, kako bi pronašli način da se zakonski omogući povećavanje koristi pohranjenih embrija.

Ukoliko britanski tim stručnjaka odobri korištenje embrija i za 'proizvodnju' novih organa, obiteljima na području Velike Britanije će se dozvoliti da ih pohranjuju kako bi se stvorili novi dijelovi tijela ili liječile bolesti, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanska javnost Kontroverzna rasprava o genetski modificiranim embrijima Slika nije dostupna Jezivi pronalazak Strava: Pronađeno 248 fetusa u bačvama

Vladini pravni i stručnjaci za etiku raspravljat će o tome treba li obiteljima odobriti ‘spremanje’ embrija, ne samo za umjetnu oplodnju već i za mogućnost da ih liječnici koriste kako bi stvorili personalizirane tretmane za pacijente i njihovu djecu.

Uz ovu se temu vežu i moralne dileme. Vladina skupina raspravljat će o tome smiju li i s pozicije etike embriji biti pohranjeni kako bi se od njih uzimale matične stanice za spomenute svrhe.

Trenutačno embriji mogu biti pohranjeni i do pet godina, ali samo za umjetnu oplodnju. Istraživanje o korištenju stanica još je uvijek u povojima, ali smatra se kako bi se unutar deset godina zahvaljujući njima moglo doći do značajnih otkrića vezanih za proizvodnju lijekova za degenerativna stanja poput Alzheimerove ili Parkinsonove boelsti te nekih oblika raka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene