Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polarni medvjed ugrožen, ali mu ne prijeti izumiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polarni medvjed, simbol kanadskog dalekog sjevera ali i učinka klimatskih promjena na osjetljiv arktički okoliš, ugrožen je iako mu ne prijeti izumiranje, priopćio je kanadski Odbor za status ugroženih vrsta.

Prema Odboru, polarni medvjed spada u životinjsku vrstu za koju vlada "posebna zabrinutost", no za sada nema podataka koji bi ukazivali da je polarni medvjed pred izumiranjem.

Pročitajte i ovo Snimka medvjedića u brlogu iznad Bakarca - 1 U blizini Bakarca VIDEO Mala šetnja pretvorila se u pravu dramu: Snimao dva mladunca, a onda mu je medvjedica pokazala gdje mu je mjesto Screenshot Djelić sekunde VIDEO Skijaš snimio zastrašujući trenutak: Zamalo sam naletio na njega

No i sama etiketa "posebna zabrinutost" zahtjeva zakonodavnu akciju, pojasnio je Jeffrey Hutchings, predsjednik Odbora.

U Kanadi obitava oko 15.500 polarnih medvjeda, tj. dvije trećine svjetske populacije.

Osim klimatskih promjena koje uzrokuju nestanak ljetnog leda, glavni su uzroci ugroženosti polarnog medvjeda, najvećeg mesoždera, vađenje nafte i plina u polarnim područjima te prekomjerni lov.

Ukoliko polarni medvjed "zaradi" status jako ugrožene vrste, to bi značilo potpunu zabranu lova i uništavanja staništa. Kanadski Inuiti žele da se nastavi ograničeni lov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene