Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Galaksija Veliki Magellanov oblak koji se nalazi u našem najbližem 'susjedstvu' ujedno je i jedna od najvećih satelitskih galaksija naše Mliječne staze. NASA je objavila infracrvenu fotografiju koja otkriva stvaran izgled te galaksije.


Do sada su sve fotografije Velikog Magellanovog oblaka bile snimljene optičkim teleskopima. Obični teleskopi rade u vidljivom dijelu spektra i ne mogu vidjeti iza oblaka plina i prašine ili kroz neka druga za obične teleskope nevidljiva područja. Ova fotografija, koju je snimio svemirski opservatorij Herschel infracrvenim teleskopom Spitzer, otkriva skrivene oblake prašine koji u potpunosti obavijaju cijelu galaksiju.  

Vezani članci Slika nije dostupna Sunčev sustav je iznimka u našoj galaksiji Slika nije dostupna Gotovo 9 milijardi zvijezda u našoj galaksiji ima planete poput Zemlje

>> Pogledajte galaksiju dvostruko veću od naše!

Poput mnogih nepravilnih galaksija Veliki Magellanov oblak je bogat međuzvjezdanim plinom pa se u njemu konstantno rađaju nove zvijezde, što zrokuje izbacivanje tona i tona prašine. 

NASA je pojasnila: Jezgra je uvijek žute ili crvenkaste boje jer se u njoj nalaze starije zvijezde, a u plavičastom dijelu se nalaze mlade zvijezde. Najpoznatije skupina zvijezda u Velikom Magellanovom oblaku, Tarantula Nebula, na slici se vidi vrlo jasno. Radi se o najsvijetlijem dijelu galaksije malo lijevo od njezina središta.

Mali i Veliki Magellanov oblak nazvani su po Ferdinandu Magellanu, prvom Europljanu koji ih je ugledao. Veliki Magellanov oblak se nalazi u sazviježđu Dorado i udaljen je oko 170.000 svjetlosnih godina a Mali Magellanov oblak, koji se nalazi u sazviježđu Tukan, udaljen je 210.000 svjetlosnih godina.