Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vizija budućnosti

Pogledajte kako će izgledati telefoni i tableti u budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nokia je prikazala koncept telefona sa savitljivim ekranom, a Microsoft je objavio video u kojem je prikazano kako će izgledati telefoni i tableti u budućnosti

Nokia je na Nokia Worldu – osim već spomenutih smartphonea koji rade na Windows Phone 7.5 operativnom sustavu, prikazala i jedan zanimljiv koncept 'savitljivog' telefona.

Ovakav telefon – kao što se vidi na videu, omogućit će nove i zanimljive načine upravljanja nekim opcijama pa bi tako npr. umjesto da 'štipamo' ekran, fotografije mogli povećavati i smanjivati savijanjem telefona. Na Mashableu kažu da se ovakav način upravljanja može upotrijebiti i za neke druge opcije pa bi tako savijanjem telefona u džepu mogli odbiti dolazni poziv ili promijeniti pjesmu koja svira na mobitelu.

Dodatne prednosti ovakvog uređaja jest što je puno čvršći te je vodootporan. Trenutno je još riječ o konceptu i nije poznato kada bi se telefoni s ovakvim savitljivim ekranima mogli pojaviti na tržištu, no jedan Nokijin predstavnik na Nokia Worldu u Londonu rekao je da se nada da bi to moglo biti uskoro.

Dok je Nokia svoju novu tehnologiju već demonstrirala na prototipu telefona, Microsoftova vizija budućnosti još je daleko od ostvarenja, a prema onome što su prikazali u nedavno objavljenim videozapisima – poprilično je zanimljiva.

Prema njihovoj viziji, pametni telefoni u budućnosti sastojat će se samo od ekrana osjetljivog na dodir koji će kombinirati klasičan prikaz na ekranu s 3D slikom koja 'izlazi' iz telefona i elementima proširene stvarnosti.

Na prikazanom primjeru na videu najbolje vidimo kako ćemo takve telefone u kombinaciji s naprednim aplikacijama moći koristiti – već na putu s aerodroma iz taksija moći ćemo se putem mobitela prijaviti u sobu hotela i automatski ćemo dobiti virtualni ključ s kojim ćemo ući u sobu, a prilikom prijave nosač u hotelu odmah će na posebnu karticu dobiti podatke o nama – ime, prezime, sliku te podatke o sobi i koliku količinu prtljage koristimo, kako bi nas mogao dočekati i odmah odnijeti stvari u sobu.

Većina stvari koje ćemo raditi bit će vezana uz tablete i površine osjetljive na dodir koje će se nalaziti svuda oko nas – na zidovima, stolovima pa čak i na frižideru.

Umjesto časopisa i novina koristit ćemo savitljive tablete na kojima ćemo sadržaj moći uređivati, obilježavati, kopirati, a cijeli će sadržaj biti u potpunosti interaktivan, a takvim tabletima koristit će se i djeca koja više neće imati brojne slikovnice i knjige za školu – sve će imati na samo jednom tankom uređaju.

Što mislite, koliko smo udaljeni od ovakve budućnosti koju je zamislio Microsoft?  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene