Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena sezona lova

Otkriven planet gustoće stiropora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Kepler, lansiran prošle godine s misijom otkrivanja 'novih Zemlji', već je u prvim tjednima znanstvenih istraživanja opravdao naziv 'lovac na planete'.

Iako je svih pet novootkrivenih egzoplaneta, odnosno planeta izvan Sunčevog sustava, veće od 'našeg' Neptuna, američka svemirska agencija je izuzetno zadovoljna rezultatima i tvrdi da su ta otkrića dokaz da teleskop radi kako treba te da je vrlo osjetljiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plinski div u "opoziciji" NASA objavila sliku Jupitera s besprijekornim detaljima Slika nije dostupna Sunčev sustav ima 12 planeta

Svih pet planeta je imenovano prema Kepleru i zovu se Kepler 4b, 5b, 6b, 7b i 8b. Njihova veličina se kreće između četiri veličine Zemlje do svijeta koji je veći i od Jupitera.

Oni kruže vrlo blizu svojih zvijezda, na kratkim orbitama koje se kreću od 3,2 do 4,9 dana.

Ta blizina govori da su te zvijezde zapravo kudikamo vrelije od našeg Sunca te da su Keplerovi egzoplaneti izloženi intenzivnom 'roštiljanju'.

Intrigantna gustoća

Prosječna površinska temperatura tih planeta kreće se od 1200 do 1650 °C.

'Svih tih pet planeta je vrelije od rastaljene lave', rekao je dr. Bill Borucki, voditelj istraživanja svemirskog teleskopa Kepler iz NASA-inog istraživačkog centra Ames.

'Zapravo, prva dva su vrelija od rastaljenog čelika i gledanje u njih je poput gledanja u visoku peć. Oni su vrlo sjajni i definitivno nisu mjesto za potragu za životom', rekao je.

No, Kepler 7b će izazvati pažnju mnogih znanstvenika. U pitanju je jedan od do sada otkrivenih egzoplaneta s najmanjom gustoćom od oko 0,17 grama po kubičnom centimetru.

'Prosječna gustoća tog planeta s poput stiropora', kaže dr. Borucki. 'To je nevjerojatno lagan planet i uvjeren sam da će se njime baviti mnogi teoretičari pokušavajući shvatiti njegovu strukturu', dodao je.

Kepler je lansiran iz Cape Canaverala početkom ožujka 2009. i opremljen je najvećom kamerom koja je ikada lansirana u svemir.

Njegova misija je stalno i simultano promatranje više od 100.000 zvijezda tijekom sljedećih četiri do šest godina.

Planete 'hvata' pomoću male sjene koja se pojavljuje kada planet prođe ispred svoje zvijezde.

Od gore se vidi sve

Keplerovi senzori su izuzetno osjetljivi. U NASA-i tvrde da bi gledajući na Zemlju mogao 'uočiti' kada netko prođe ispod svijetla na verandi.

Američka svemirska agencija se nada da će zahvaljujući upravo toj osjetljivosti Kepler vremenom početi otkrivati, ne samo planete veličine Zemlje, nego i planete koji kruže oko svojih zvijezda na udaljenostima koje omogućavaju nastanak života, odnosno na orbitama koje omogućuju zadržavanje tekuće vode na površini planeta.

Znanstvenici iz misije su na sastanku Američkog astronomskog društva u Washingtonu objavili da je Kepler 'ulovio' i stotine mogućih 'potpisa planeta', ali da su u pitanju podaci koje će trebati podrobnije istražiti kako bi se ustanovilo o čemu se zapravo radi.

Upozorili su da će i nakon otkrića nekog planeta potpuno nalik Zemlji trebati godine kako bi se potvrdilo da je zaista u pitanju nastanjiv svijet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene