Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječna temperatura 17 stupnjeva

Oceani nikad topliji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperatura mora u svjetskim oceanima ove je godine najviša otkako postoje mjerenja, objavio je američki Nacionalni klimatološki centar.

Prosječna temperatura vode u oceanima u srpnju ove godine iznosila je 17 stupnjeva Celzijevih, najviše od 1880. godine, otkako postoje mjerenja. Klimatolozi za porast temperature u oceanima krive kombinaciju prirodnog fenomena El Nina i globalnog zatopljenja koje je skrivio čovjek. Tako se ovoga ljeta moglo bez problema plivati na sjeveroistočnim američkim obalama Atlantika, jer je temperatura mora ispred plaža u Maineu dosezala ugodnih 22 stupnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski val Bit će pakleno: Nikamo bez bočice vode, DHMZ poslao upozorenje Slika nije dostupna Globalno zatopljenje ima utjecaj na mora

U vodama Meksičkog zaljeva, gdje toplo more potiče stvaranje uragana, temperatura oceana kreće se oko 32 stupnja. Većina vodene površine na sjevernoj hemisferi ima višu temperaturu od normalne. Američki centar navodi da je temperatura mora na Mediteranu za stupanj i pol viša od uobičajene. Isto vrijedi i za Tihi i Indijski ocean. No, najviše povećanje temperature zabilježeno je oko Arktika. Temperaturni rekordi na morima i oceanima zlokobniji su znak globalnog zatopljenja od porasta temperatura zraka jer se more sporije zagrijava i ne hladi se tako lako, kažu klimatolozi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene