Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mobitel može izazvati tumor na mozgu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potencijalna veza između mobitela i tumora na mozgu može biti slična vezi pušenja i raka pluća, upozoravaju američki znanstvenici.

Oko toga koliki je nivo opasnosti i štetnosti upotrebe mobitela mišljenja su podijeljena. 

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

'Ne smije se ponoviti situacija koju smo imali s pušenjem, gdje je bilo očito zbog čega ljudi umiru prije nego se istina priznala', rekao je David Carpenter, direktor Instituta za zdravlje i razvoj.

'Oprez je poželjan pa čak i sada, kada nemamo potpuni i konačan dokaz o veličini rizika, posebno kada su u pitanju djeca', dodao je.

>> Istraživanje: Djeca koja koriste mobitele imaju pet puta veću šansu da obole od tumora

>> Uporaba mobitela izaziva pojavu glioma

Ronald Herberman, direktor Instituta za rak na Sveučilištu u Pittsburghu, jednom do 10 najboljih istraživačkih centara za rak u SAD-u, rekao je kako u mnogim studijama koje tvrde da ne postoji veza između mobitela i raka mozga nije provedeno istraživanje na dulji vremenski period.

'Prisjećajući se kako je trebalo 70 godina da se olovo ukloni iz boje i goriva, te 50 godina da se prizna veza između pušenja i raka pluća, smatram da moramo učiti iz prošlosti te bolje interpretirati dokaze mogućeg rizika', dodao je Herberman.

Pogotovo se naglašava opasnost i šteta koju upotreba mobilnih telefona može izazvati kod male djece, a rizika nisu pošteđeni ni tinejdžeri.

Carpenter je situaciju opisao kao 'iznimno bitnu temu od nacionalnog značaja' te pozvao američki Kongres da podrži daljnja istraživanja po tom pitanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene