Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uporaba mobitela izaziva pojavu glioma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoročna uporaba mobitela je povezana s većom vjerojatnošću oboljenja od tumora na mozgu na strani na kojoj osoba drži mobitel prilikom razgovora.

Velik broj studija pokazuje da oni ljudi koji redovito razgovaraju na mobitel tijekom 10 godina imaju 40 posto veću vjerojatnost da obole od tumora, glioma.

Ovo istraživanje koje je provedeno nedavno je već drugo istraživanje takve vrste koje je pokazalo da uporaba mobitela izaziva tumor.

Međutim, postoje i istraživnja koja nisu pokazala povećan utjecaj korištenja mobitela na zdravlje.

Profesor Kawrie Chalis kaže da su mnoga istraživanja pokazala da je uporaba mobitela sigurna ako se koristi kratkoročno, ali postoji naznaka da se nešto ipak može dogoditi ako se mobitelom služimo na duge staze.

Znanstvenici iz Finske koji proučavaju utjecaj radijacije na ljude, usporedili su uporabu mobitela 1.521 osobe s gliomom sa 3.301 zdravom osobom. 

Kada nisu obraćali pažnju na vremenski period u kojem je osoba koristila mobitel, nisu vidjeli značajniju poveznicu između onih koji boluju od glioma i onih koji rabe mobitel. 

Ali kad su radili istraživanje samo s onima koji se mobitelom služe više od 10 godina, dobili su rezultat koji pokazuje da postoji 39  posto veća vjerojatnost da će osoba dobiti gliom na onoj strani na kojoj drži mobitel dok razgovara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene