Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraživanje: Djeca koja koriste mobitele imaju pet puta veću šansu da obole od tumora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako djeca koja koriste mobilne telefone imaju 5 puta veću šansu da dobiju tumor na mozgu.

Švedska studija pokazala je da su djeca dobi ispod 16 godina starosti sklonija riziku radijacije s mobilnih telefona iz razloga što su njihovi mozgovi i živćani sustav još uvijek u razvoju.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Također, smatra se da radi tanjih kosti lubanje radijacija može prodrijeti dublje te utjacati na rad mozga.

Nakon što su predstavili rezultate istraživanja, znanstvenici su zaključili da djeca starosne dobi ispod 12 godina, ne bi uopće trebala korisiti mobitele osim u slučaju nužde.

No neki drugi istraživači iznose sumnje prema ovim rezultatima, tvrdeći da mobiteli nisu na tržištu dovoljno dugo da bi se rizici njihove upotrebe mogli dovoljno dobro analizirati. 

Švedska studija predstavljena je na konferenciji o mobilnim telefonima i zdravlju. 

Jedan od glavnih zaključaka jest da što prije osoba počne s korištenjem mobitela veća je šansa da razvije tumor. 

Profesor Lennart Hardell sa sveučilišta u Švedskoj kaže: ‘Ljudi koji su počeli koristiti mobitele prije 20-te imaju pet puta veću šansu da dobiju gliom.’ 

To je rak živčanih stanica koje podupiru centralni živčani sustav. Prema podacima Zavoda za rak, oko polovica tumora na mozgu su gliomi. 

>>Uporaba mobitela izaziva pojavu glioma

Istraživanje je također pokazalo da oni koji su počeli korisiti mobilne telefone nakon navršene 20-te godine života imaju 50% šanse da dobiju gliom i dvostruko više šanse da razviju slušni neurom, benigi oblik tumora koji pogađa slušni živćani sustav. 

‘To su znakovi upozorenja i vrlo su zabrinjavajući. Trebali bi se poduzeti mjere opreza’, dodao je profesor Hardell. 

David Carpenter sa newyorškog Sveučilišta kaže: ‘Djeca provode previše vremena upotrabljavajući mobilne telefone. Mogli bismo se suočiti s epidemijom raka mozga kao rezultatom prekomjerne upotrebe tih uređaja.’ 

Ipak, u znanstvenim krugovima postoje sumnje u ovo švedsko istraživanje. 

Jedan od problema sa studijom i utjecajem radijacije mobilnih telefona jest taj što su u slučaju kancerogenih bolesti potrebne godine da se tumor razvije, vjerojatno puno duže nego što je započela masovna uporaba tih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene