Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mjesec nastao 62 milijuna godina nakon solarnog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesec je vjerojatno nastao 62 milijuna godina nakon početka stvaranja solarnog sustava, a star je oko 4,567 milijardi godina, smatraju švicarski i njemački znanstvenici koji su rezultate zajedničkog istraživanja objavili u britanskom časopisu Nature.

Skupina znanstvenika s Tehničkog Sveučilišta u Zuerichu i druga s Instituta za mineralogiju iz Koelna mjerile su izotope volframa (W), sivkasto-bijelog metala velike tvrdoće i visokog tališta (3380 C), što je omogućilo da se ustanovi kako je do odvajanja Zemlje i njezina satelita došlo u razdoblju između 52. milijuna i 152. milijuna godina nakon nastanka solarnog sustava, dakle, prema njihovu izračunu, 62 milijuna godina nakon početka stvaranja solarnog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tresla se brda... Od najavljenog solarnog vjetra ostalo samo polarno svjetlo Slika nije dostupna Opasnost za satelite Stigao opasan solarni udar do Zemlje

Također su utvrdili da je sastav dvaju izotopa volframa jednak u Zemljinom i Mjesečevom omotaču. Sličnost između materije pronađene na površini Zemlje i one na površini Mjeseca potvrđene su još tijekom misije američkog Apolla.

Prema teoriji koju su prihvatile obje skupine znanstvenika, Mjesec je nastao nakon sudara Zemlje i nekog svemirskog tijela veličine Marsa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene