Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mjesec je vjerojatno nastao 62 milijuna godina nakon početka stvaranja solarnog sustava, a star je oko 4,567 milijardi godina, smatraju švicarski i njemački znanstvenici koji su rezultate zajedničkog istraživanja objavili u britanskom časopisu Nature.


Skupina znanstvenika s Tehničkog Sveučilišta u Zuerichu i druga s Instituta za mineralogiju iz Koelna mjerile su izotope volframa (W), sivkasto-bijelog metala velike tvrdoće i visokog tališta (3380 C), što je omogućilo da se ustanovi kako je do odvajanja Zemlje i njezina satelita došlo u razdoblju između 52. milijuna i 152. milijuna godina nakon nastanka solarnog sustava, dakle, prema njihovu izračunu, 62 milijuna godina nakon početka stvaranja solarnog sustava.

Vezani članci Kiša u Zagrebu, ilustracija Stiže kraj lijepom vremenu: Već u noći s utorka na srijedu dolazi promjena koja će obilježiti ostatak tjedna, moglo bi biti i jačeg nevremena Vili Beroš Na sastanku Beroša sa liječnicima zaključeno da će se problemi riješiti: "Obećao je da će na tome itekako poraditi, svi će dobiti potvrdu“

Također su utvrdili da je sastav dvaju izotopa volframa jednak u Zemljinom i Mjesečevom omotaču. Sličnost između materije pronađene na površini Zemlje i one na površini Mjeseca potvrđene su još tijekom misije američkog Apolla.

Prema teoriji koju su prihvatile obje skupine znanstvenika, Mjesec je nastao nakon sudara Zemlje i nekog svemirskog tijela veličine Marsa.