Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politika vam možda nije u krvi, ali bi mogla biti u genima, misli John R. Hibbing, profesor političkih znanosti sa sveučilišta Lincoln u Nebrasci, koji sa skupinom stručnjaka želi tu teoriju dokazati proučavanjem gena i snimanjem mozga blizanaca.


Ideja je začeta prije 2000 godina, kada je Aristotel 350. g. poslije Krista zapisao: "Čovjek je po prirodi političko biće", a Hibbingov suradnik, profesor John Alford sa sveučilišta Rice poručuje da znanstvenici žele dalje graditi tu postavku.

Vezani članci Norveški most, ilustracija Tijekom pandemije blizanci se druže na mostu koji dijeli dvije države: ''Ja moram ostati metar na svojoj strani, a on metar na svojoj'' Tko će naslijediti Theresu May ako joj se izglasa nepovjerenje? (Foto: AFP) Bude li May izglasano nepovjerenje, tko bi mogao biti budući britanski premijer ili premijerka?

Genetičari žele, naime, dokazati da se društvena stajališta mogu naslijediti, i dosad su utvrdili snažnu povezanost gena i društvenog ponašanja.

Lindon Evans, profesor genetike i psihijatrije proučavao je 8000 parova jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca koji su iznosili svoje mišljenje o, primjerice, molitvi u školi, nuklearnoj energiji, ravnopravnosti žena i smrtnoj kazni.

Jednojajčani blizanci, koji imaju isti genetski kod, puno su češće jednako odgovarali na pitanja nego dvojajčani blizanci.

Pretpostavimo li da i jednojajčani i dvojajčani blizanci odrastaju u istoj okolini, onda te razlike moraju biti genetski uvjetovane, zaključili su Hibbing i njegovi kolege.

No, nisu svi znanstvenici spremni prihvatiti teoriju.

"Sama pomisao da se nešto poput političke ideologije može naslijediti nejasna je, besmislena i povijesno netočna", tvrdi Evan Charney sa sveučilišta Duke.

Sve sličnosti u političkim stajalištima blizanaca mogu se pripisati okolini, a ne genetici, kaže Charney. "Ja nisam dokazao da na formiranje tih stajališta utječe okolina, ali ni oni nisu dokazali da ih nosimo u genima", dodaje.

Hibbing priznaje da njegovo istraživanje nije završeno te da "zasad nisu otkriveni specifični geni koji bi bili povezani s političkim osobinama", ali je uvjeren da politička stajališta nisu tek slučajna mišljenja nastala kombinacijom utjecaja iz okoline u kojoj odrastamo.

U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će promatrati kako reagira mozak ispitanika dok odgovaraju na pitanja o političkim temama.