Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kineski astronaut u povijesnoj šetnji po svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronaut Zhai Zhigang postao je prvi Kinez koji je izveo šetnju u svemiru izašavši iz kineskog svemirskog broda Shenzhou u tehnološkom poduhvatu kojim Peking želi zadiviti svijet, javile su agencije.

'Osjećam se sasvim dobro. Pozdravljam kineski narod i narode svijeta', rekao je Zhai dok je izlazio iz letjelice, a njegovo povijesno postignuće uživo televizijski prenošeno.

Pročitajte i ovo Ovan je li stvarno spašen Šetnja Zagrebom ovnu spasila život, ljudi su bijesni: "Gdje su ga mislili obraditi? Nasred Trnja?" Šetnja u Splitu - 1 Treba držati distancu Na putu u normalu: Popuštanje mjera i lijepo vrijeme izmamili kupače na Bačvicama

Izlazak jednog od tri astronauta kineske misije je trajao 15 minuta, kraće nego je predviđeno jer su odgovorni za misiju najavili izlazak izvan letjelice u trajanju od 20 minuta.

Zhai, 41-godišnji sin prodavača u zalogajnici izabran za prvu 'izvan-raketnu aktivnost', razvio je malu kinesku zastavu uz pomoć kolege Liu Bominga koji je nakratko promolio glavu izvan kapsule.

Kina je postala treća zemlja koja je napravila izlazak u svemiru, iznimno riskantnu operaciju, nakon SAD-a i bivšeg SSSR-a.

Dok je izlazio iz modula, taikonaut (svemirski čovjek na kineskom) je mahnuo rukom što je izazvalo gromoglasan pljesak u svemirskom centru Jiuquan, u pustinji Gansu, na sjeverozapadu zemlje, odakle je misija poletjela.

Zhai je bio odjeven u 100 postotno kineski skafander nazvan Feitian (Letjeti po nebu) težine 120 kg i vrijedan tri milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene