Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je danas lansirala dva satelita koja će pratiti stanje okoliša i pomoći u ograničavanju šteta od prirodnih katastrofa, izvijestila je agencija Xinhua.


Sateliti lansirani iz centra za lansiranje satelita Taiyuan pomoći će predviđanju i praćenju poplava, suša, potresa, šteta na usjevima i drugih katastrofa, izvijestila je Xinhua na svojim internet stranicama.

Vezani članci Slika nije dostupna EU će potpisati svoje snage za civilnu zaštitu Slika nije dostupna Novi sustav uzbunjivanja u Japanu

"Lansiranje ovih satelita velika je mjera za povećanje naših sposobnosti praćenja okoliša", prenijela je agencija izjavu doministra za zaštitu okoliša Wu Xiaoqinga.

Kina je koristila satelitske snimke koje su dale Sjedinjene Države za procjenu štetu na cestama, mostovima i drugoj infrastrukturi nastaloj potresom na jugoistoku Kine 12. svibnja u kojem je poginulo 80.000 ljudi a milijuni ostali bez domova.

Prošle je godine Kina u orbitu poslala 43 satelita domaće proizvodnje, te šest svemirskih letjelica i sondu na mjesec, izvijestili su kineski državni mediji u srpnju.