Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dodatne koristi potrošači bi mogli imati i od najvećeg preuzimanja unutar dviju hrvatskih kompanija ikad Vipneta i B.neta.


Nakon skoro izjednačene utakmice na polju mobilne telefonije, Vipnet je preuzimanjem B.neta oštro ušao i u dominantno HT-ovo područje kabelske televizije i fiksne telefonije.  Korisnici se prije svega pitaju hoće li im jača konkurencija smanjiti mjesečne račune. Jedan Vipnetov udarac donio mu je tri pogotka - B.Netov fiksni internet, fiksnu telefoniju i kabelsku televiziju. Uz svoj glavni biznis, mobilnu telefoniju, sada se s T-HT-om može boriti i na ostalim poljima.

Vezani članci PR A1 party dobrodošlice za pamćenje A1 (Foto: PR) Stigla velika promjena za više od 2 milijuna korisnika

'Izuzetno velika transakcija i za cijelo gospodarstvo ovakve događaje nemamo svaki dan. Mi se nadamo da će to donijeti jednu dinamiku ne samo u telekom tržište nego općenito u gospodarstvo', kazao je predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković. Preuzimanje će se zaključiti kada ga odobri Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. No novac za isplatu već je spreman. Ovo je najveće preuzimanje u povijesti domaćeg biznisa između dvije domaće kompanije. Teško je 93 milijuna eura ili 690 milijuna kuna.

B.net je rastuća kompanija specifična po tome što sama gradi svoju pristupnu mrežu do stanova i ureda. No unatoč tome sami nisu mogli ugroziti gigantski T-HT-a.

'Bili smo najbrže rastući alternativni telekom operator i sigurno da sa velikom snagom Vipneta i sa njihovim iskustvom i sinergijama da to obećava daljnji razvoj i svjetlu budućnost B.Neta', poručili su. Konkurentski odnos koji bi građanima trebao donijeti i niže cijene, sada izgleda ovako: T-HT ima 3 milijuna mobilnih korisnika, skoro 1,5 milijuna fiksnih i 317 tisuća kabelskih korisnika MaxTV-a. S druge strane imamo 2,7 milijuna Vipovih mobilnih korisnika i 179 tisuća broadband klijenata plus 170 tisuća B.Netovih kabelskih, te po 50 tisuća širokopojasnih internet i fiksnih korisnika. T-HT nije želio komentirati spajanje konkurencije.