Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže šef FBI-a...

Hakeri postaju veća prijetnja od terorista!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef FBI-a smatra da se privatne kompanije i vladine agencije moraju udružiti u borbi protiv hakera koji će u budućnosti postati najveća prijetnja SAD-u

'U budućnosti očekujemo da će cyber prijetnje postati najveće prijetnje SAD-u', rekao je direktor FBI-a Robert Mueller na RSA konferenciji u San Franciscu, a prenijeli su u Business Insideru.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

Dodao je da su završili 'dobri stari dani teenagera koji su internetske stranice hakirali samo iz zabave' te su današnji hakeri odlično organizirani i često rade u grupama, kao 'tradicionalni kriminalci'.

Iako je borba protiv terorizma i dalje glavni prioritet FBI-a, danas svaki ured ove organizacije ima ekipu zaduženu za praćenje online kriminalaca – od sitnih prevaranata pa do regrutiranja terorista putem mreže te će se njihova pažnja sve više orijentirati na borbu protiv hakera i online prijetnji.

Danas je iz sigurnosne perspektive teško pratiti brzinu razvoja tehnologije te Mueller smatra da će biti nužna suradnja vladinih agencija i privatnih korporacija kako bi se borili protiv cyber kriminala, pogotovo zato što su se nekoć izolirani hakeri danas udružili u različite 'kriminalne sindikate' koji djeluju iz različitih zemalja te od tamo napadaju privatne i državne kompanije i organizacije.

Zbog toga bi i privatnim kompanijama trebalo biti u interesu da informacije o cyber napadima dijele s vladinim agencijama i na taj im način pomognu u borbi protiv hakera – kompanije često ne govore o takvim napadima jer se boje da bi im to moglo narušiti imidž u javnosti ili među investitorima.

Mueller je upozorio i kako se danas terorističke organizacije aktivno služe internetom pa tako Al-Qaeda izdaje vlastiti online magazin, dok somalski Al-Shabaab ima vlastiti profil na Twitteru te na taj način potiču terorizam i regrutiraju nove članove.

Na ovoj konferenciji okupilo se više od 20 tisuća ljudi, među inima i brojni stručnjaci za računalnu sigurnost, a jedan od njih novinarima Reutersa rekao je kako je cijela situacija s hakerima prilično obeshrabrujuća – 'to je konstanta bitka u kojoj mi gubimo'.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene