Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dio Amazone gotovo ostao bez prašume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prostranom području brazilske Amazone, u saveznim državama Para i Maranhao, koje je izloženo najžešćoj eksploataciji od XIX. stoljeća, ostalo je tek 23 posto prašume, upozorili su znanstvenici.

Podaci koje su iznijeli istraživači iz muzeja Emilija Goeldija u
Belemu, prijestolnici države Para, i nevladine organizacije
Conservation Internationale (CI), objavljeni su u subotu u tisku.

Pročitajte i ovo Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Bolsonaro šalje vojsku da gasi požare Vatrogasci objasnili zašto su požari u Amazoniji katastrofalni za naš planet: "Za one koji se pitaju zašto smo se toliko uz.....i"

Na temelju usporedbe satelitskih snimaka i istraživanja na terenu koje je trajalo godinu dana, istraživači su zaključili da je to područje od 243.000 četvornih kilometara, na kojemu živi više endemskih vrsta, najugroženije područje na sjeveru zemlje.

"To je područje Amazone najviše uništeno. Na njemu je ostalo tek 23 posto prašume", kazao je u Folhi de Sao Paulo dopredsjednik CI-ja Jose Maria Cardoso.

Kako navode istraživači, ostatak prašume zaštićen je zahvaljujući prirodnim rezervatima na tom području.

To je upozorenje kako druga područja, osobito ona izložena jakoj gospodarskoj aktivnosti, ne bi pretrpjela sličnu štetu, ističu znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene