Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživali DNK Hrvata, Srba i Bosanaca

Makedonski znastvenici: Hrvatima Srbi genetski najsličniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Institut za sudsku medicinu u Sopju 6 je godina istraživao DNK Hrvata, Srba i Bosanaca. Zaključak je itekao zanimljiv i objavljen u svjetskim znanstvenim časopisima.

Unatoč svemu čini se da s našim susjedima imamo više zajedničkog nego što se to ponekad čini. Naime, Institut za sudsku medicinu u Skopju provelo je šestogodišnje istraživanje DNK profila nastradalih stanovnika Balkana koje je pokazalo veliku genetsku sličnost naroda s ovih prostora, prenosi Blic.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

‘Analiza dobijenih podataka pokazala je da stanovnici Makedonije imaju najsličniji DNK profil s Bugarima i Srbima, Hrvati sa bosanskim i srpskim stanovništvom, dok Albanci sa Kosova imaju najmanje sličnosti sa ostalima’, rekao je doktor Zlatko Jakovski s Instituta, a njihov je rad objavljen u najvažnijim svjetskim časopisima koji se bave forenzikom I forenzičkom medicinom.

Makedonski znanstvenici podatke su dobili od većine zemalja s ovog područja, osim Grčke. Naime, zemlje, među kojima i Hrvatska, poslale su im DNK analize žrtava ubojstava i stradalih osoba sa svojih područja.
‘Koristeći sofisticiranu kompjutersku tehnologiju usporedili smo podatke dobivene iz Makedonije, Srbije, Bosne, Bugarske, Hrvatske i s Kosova. Radili smo dvije vrste istraživanja, jedno preko Y kromosoma, a drugo analizom lokusa DNK profila’, objašnjava doktor Jakovski, a prenosi Blic.

Rezultati ovog Instituta koristi će se za sve krivične istrage gdje su žrtve s ovih prostora. ‘Primjer je identifikacija žrtava avionske nesreće u kojima je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski. Također će se koristiti prilikom dokazivanja očinstva makedonske djece kada se sumnja da su im roditelji iz Srbije, Hrvatske ili s Kosova’, kaže Jakovski.

Znanstvenik Jakovski je naglasio da je ovo istraživanje vrlo korisno i da nema nikakve veze s dnevnom politikom. Doda je je za istraživanje porijekla naroda i njihovih međusobnih sličnosti i razlika potrebno mnogo više novca i uloženog vremena.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene