Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Pronađeni kosturi iščezlog leoparda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina paleontologa iz Hrvatske i BiH, koju predvodi Kazimir Miculinić iz Zagreba, je objavila rezultate najnovijega trodnevnog istraživanja u špilji Vjetrenici kod Stolca, u kojoj su pronađeni kosturi dvaju leoparda i jednog medvjeda, za koje se smatra da bi mogli biti stari i nekoliko tisuća godina.

"Ostaci dvaju leoparda kosturi su vrste leoparda koji su živjeli na prostoru između Španjolske i Južne Afrike a koja je s balkanskog, odnosno europskog područja potpuno iščezla prije nekoliko tisuća godina", izjavio je koordinator istraživanja u špilji Vjetrenici Ivo Lučić.

Pročitajte i ovo Nestali djed - 1 Bio maskiran u mušketira Muškarca (82) nema gotovo dva mjeseca: Obitelj u očaju zato što je teški bolesnik, a nije popio lijekove Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Po riječima stručnjaka u toj je špilji već 1968. utvrđeno da postoji cjelovit kostur vrste leoparda koja je iščezla s europskog područja i sada ga se nastoji izvući.

Dijelovi kostura negdašnjeg europskog leoparda osim u Vjetrenici već su bili pronađeni u špilji Pisanoj stini u Dalmaciji, Veternici kod Zagreba, Velikoj pećini na Ravnoj gori te u jednoj špilji u Crnoj Gori.

Za kostur medvjeda u Vjetrenici smatra se da bi mogao biti star i do pet tisuća godina, i vjerojatno je riječ o vrsti špiljskog medvjeda koja je također iščezla iz Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene