Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipat

Arheolozi pronašli 30-ak egipatskih mumija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak mumija i najmanje jedan neotvoren sarkofag pronašli su egipatski arheolozi u grobnici staroj 4.300 godina, kaže se u ponedjeljak u vladinu priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karika koja nedostaje POVIJESNO OTKRIĆE Pronađena mumija stara 3.800 godina Slika nije dostupna Kopali vodovod kad ono... Ispod New Yorka pronađena grobnica stara 200 godina

Arheolozi su grobnicu pronašli u pustinji zapadno od kompleksa piramida u Sakari, jednoj od najstarijih kamenih građevina na svijetu, iz 2650. prije Krista. Čini se da su mumije različite starosti. Zasad se zna da je jedna iz 640. prije Krista, a gipsom zatvoreni sarkofag od vapnenca znatno je stariji.

>> Napokon identificirana mumija kraljice Hatšepsut

'Mislimo da je riječ o Starom kraljevstvu, možda o petoj dinastiji', rekao je arheolog Abdel Hakim Karar. Peta dinastija vladala je Egiptom od 2494. do 2345. prije Krista. Arheolozi rijetko nalaze netaknute grobnice u poznatim nekropolama poput Sakare u kojoj su pokapani ljudi iz obližnjega Memfisa.

>> Pronađena mumija liječnika stara 4000 godina

Arheolozi sarkofag kane otvoriti ovaj tjedan. Većina pronađenih mumija bila je u nišama u zidu prostorije 11 metara pod zemljom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene