Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađena mumija liječnika stara 4000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski arheolozi otkrili su mumificirane ostatke liječnika koji je živio prije više od četiri tisuće godina i bio pokopan sa svojim metalnim kirurškim priborom.

Državna novinska agencija Mena prenosi riječi Zapa Hawassa, direktora Vrhovnoga vijeća za starine, koji kaže da je mumija otkrivena u Saqqari, 20 kilometara južno od Kaira, a arheolozi su na nju naišli dok su čistili obližnje nalazište.

Pročitajte i ovo Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio'' Slika nije dostupna Karika koja nedostaje POVIJESNO OTKRIĆE Pronađena mumija stara 3.800 godina

Hawass kaže da se liječnik zvao Qar, živio je u doba šeste dinastije, otprilike 2350. do 2180. p.n.e., a da je gornji dio grobnice otkriven 2000., a sarkofag u nedavnim iskapanjima.

"Poklopac drvenoga kovčega ima sjajne i izvrsno uščuvane ukrase ... zavoji u koje je mumija umotana i pogrebni crteži još su u izvornome stanju", dodao je Hawass.

Usprkos manjem oštećenju oko usta, i maska za lice mumije izvrsno je očuvana. U grobnici su otkriveni i izvrsno uščuvani brončani instrumenti, zemljane posude s liječnikovim imenom i 22 brončana kipića bogova, dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene