Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekonstruirali DNK

FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici

FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts)
FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) Foto: Boston Museum of Fine Arts
FBI je riješio tajnu identiteta 4000 godina stare mumije nakon što joj je izvađen DNK iz zuba.

Od 1915. godine, kada je odrezana glava mumije otkrivena u u kutu grobnice u drevnoj egipatskoj nekropoli Deir El Bersha, arheolozi pokušavaju potvrditi njezin identitet. Iako su uspjeli dešifrirati da je grobnica pripadala guverneru Djehutynakhtu i njegovoj ženi, dugo se razmatralo kome bi ta glava mogla pripadati.

Pročitajte i ovo Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio'' Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi

"Nismo znali pripada li glava g. Djehutynakht ili gđi Djehutynakht", rekla je Rita Freed, kustosica u Muzeju likovnih umjetnosti u Bostonu (MFA), u kojem je 1920. godine pohranjen cjelokupni sadržaj grobnice.

Gotovo 100 godina kasnije, zahvaljujući istraživanju FBI-a koje je objavljeno prošlog mjeseca u stručnom časopisu Genes, može se sa sigurnošću reći da glava pripada muškarcu, i to guverneru osobno. 

"Sada znamo da je FBI razvio tehniku ​​za rekonstrukciju i najuništenijeg DNK. Ako mogu rekonstruirati DNK iz 4000 godina starog zuba, onda ga mogu rekonstruirati iz gotovo svega", rekla je kustosica Freed.

FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) Foto: Boston Museum of Fine Arts

No nije bilo lako. Godine i pustinjsko okruženje u kojem je glava pronađena otežali su vađenje DNK-a. Odile Loreille, forenzička znanstvenica iz FBI-a, pojasnila je kako se DNK brže razgrađuje u toplim uvjetima. Stoga se dugo mislilo da nitko nikada neće moći uzeti uzorak DNK-a iz starih egipatskih ostataka, rekla je Loreille. To se tek u posljednjih nekoliko godina pokazalo kao pogrešnim – 2017. godine znanstvenici su u Njemačkoj prvi put dekodirali genom drevnih Egipćana.

Zbog štete koju je mumificirana glava pretrpjela bilo ju je još teže analizirati. Pronađena je odvojena od trupla koje je izvađeno iz sarkofaga, u opljačkanoj grobnici, u jami dubokoj devet metara. Arheolozi su je još više oštetili u raznim pokušajima identifikacije.

Ranih 2000-tih Muzej likovnih umjetnosti u Bostonu ponovno je "otvorio slučaj". Obratili su se Općoj bolnici u Massachusettsu, odjelu za neurologiju. 

2005. bolnica je napravila CT na mumiji. No kako su iz glave izvađene jagodične kosti i dijelovi donje čeljusti, identifikacija i dalje nije bila moguća. 2009. su pak izvadili jedan zub i iz njega pokušali izvaditi DNK, ali bez rezultata.

FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) Foto: Boston Museum of Fine Arts

Potom se uključio i FBI. Privukao ih je neobičan uzorak jer nemaju često priliku vježbati izvlačenje DNK-a iz kontaminiranih uzoraka.

"Mi radimo s dokazima, a to su uglavnom svakodnevne stvari povezane s mjestom zločina", rekao je za CNN Anthony Onorato, šef FBI-eva odjela za DNK.

2016. godine izvađeni drevni zub predan je forenzičarki Loreill koja je već ranije analizirala DNK iz vrlo starih tijela. No ni ona nije baš bila optimistična.

"Mislila sam da je uzorak previše uništen ili da neće biti dovoljno materijala", rekla je Loreill.

Ipak, trud se isplatio i utvrđeno je da glava pripada muškarcu.

Kada je kustosica Freed primila rezultate, bila je presretna. "Ovo je prekrasan primjer kako muzej i znanost mogu raditi zajedno", rekla je.

 

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene