Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Napokon identificirana mumija kraljice Hatšepsut

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski ministar kulture Farouq Hosni objavio je da je mumija drevne vladarice Hatshepsut, najpoznatije kraljice koja je vladala starim Egiptom, napravljena pomoću DNK ispitivanja.

Godinu dana je skupina znanstvenika predvođena dr. Zahijem Hawassom, glavnim tajnikom vrhovnog vijeća za starine, radila je na utvrđivanju identiteta mumije, rekao je Hosni na konferenciji za tisak održanoj u Egipatskom muzeju u Kairu.

Pročitajte i ovo Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom Slika nije dostupna Veličanstveno Pred očima javnosti prvi put nakon više od 3.000 godina

Dokazano je da je mumija Hatshepsut pomoću DNK testova i
trodimenzionalnog skeniranja u prvom centru te vrste u u Egiptu, dodao je Hosni.

Mumija Hatshepsut jedna je od dvije mumije žena nađenih 1903. u maloj grobnici za koju se vjerovalo da je pripadala Hatshepsutinoj dojilji, Sitre In, rekao je Hawass. Mnogi su egiptolozi godinama nagađali da bi jedna mumija mogla biti kraljica. 

Tu "nepoznatu" mumiju stručnjakinja za tebanske nekropole, danas pokojna američka arheologinja Elizabeth Thomas procijenila je mogućom mumijom Hatšepsut, ukazujući na to kako joj je desna ruka povijena na prsa na način kako se to činilo s kraljevskim mumijama. O njezinoj se teoriji raspravljalo u arheološkim krugovima, ali nikad nije postigla ozbiljniju vrijednost.

Kći Tutmozisa I., Hatshepsut je vladala drevnim Egiptom dvadesetak godina u 15. stoljeću prije Krista tijekom 18. dinastije. Dala je sagraditi grandiozni hram Deir el Bahri na desnoj obali Nila.

Kutija u kojoj se nalazila jetra i zub, za koji se kasnije dokazalo da su Hatshepsutini, nađena je pored mumije.

Centar za ispitivanje DNK i skeniranje prvi je te vrste u svijetu a Egiptu ga je televizijski kanal Discovery ponudio kao poklon dok je uređaj za skeniranje Egiptu poklonio National Geographic.

Hawas je, međutim, rekao da je "uvijek bio protiv DNK testiranja jer nije prilagođeno za testiranje mumija" no napomenuo je da je sada "drugačiji slučaj".

"Otkriće Hatšepsutine mumije jedno je od najvećih otkrića u povijesti Egipta", izjavio je jučer voditelj egipatske službe za starine Zahi Hawass u razgovoru koji je na svojoj internetskoj stranici objavio Discovery Channel.

Taj američki znanstveni TV program čak je ocijenio da je to
"najvažnije otkriće u Dolini kraljeva otkako je Howard Carter 1922. otkrio Tutankamonovu grobnicu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene