Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nogomet ipak u pravoj dvorani

'Želimo znati': Ravnatelju vukovarske raspadajuće škole smetaju novinari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Nove TV Anita Delaš u školi je posjetila ravnatelja Slobodana Perića kako bi ga dobronamjerno upitala o problemima s kojima se njegova škola suočava, no on ju je izbacio iz ureda te optužio kako zloupotrebljava učenike i profesore.

Nevjerojatno je da odgojno-obrazovni sustav u svojim redovima ima osobu koja na ovakav način komunicira s medijima, a doznajemo i kako ravnatelju to nije prvi takav slučaj.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Teško je za povjerovati da je to realnost hrvatskog obrazovnog sustava, no svakako se radi o dodatnom motivu da se stvari pokrenu s mjesta. Ekipa Nove TV nije se obeshrabrila i nastavlja kampanju 'Želimo znati', a više o problemima učenika vukovarske škole i detalje ovog nemilog događaja gledatelji mogu pogledati večeras u Dnevniku Nove TV. No, dobra je vijest da će zbog naše reportaže učenici nastavu Tjelesnog odgoja moći imati u gradskoj dvorani Vukovara.

>> Video: Škola u kojoj vam svašta može pasti na glavu

Prije dva dana objavili smo priču o Tehničkoj školi u Vukovaru. Uvjerili smo se u teške uvjete rada neprimjerene 21. stoljeću. To je jedina škola u Hrvatskoj kojoj je sanitarna inspekcija zapečatila dvoranu za tjelesni odgoj. Iako je kampanja pozitivno odjeknula, našu je ekipu ravnatelj Slobodan Perić danas istjerao iz škole.

Učenici će napokon nogomet igrati u pravoj dvorani

Umjesto kartanja i ping-ponga, učenci Tehničke škole konačno će na satu tjelesnog u pravoj dvorani zaigrati rukomet ili nogomet. Nakon naše reportaže, grad Vukovar obećao im je ustupiti sportsku dvoranu- i to bez naknade.

'Uvažavajući ovu situaciju koja je sad nastala spremni smo da se putem jedne zamolbe prema gradu Vukovaru i na prijedlog gradonačelnice Zdenke Buljan stavi na poglavarstvo kako bi se ova situacija prevazišla i da bi učenici mogli održavati nastavu tjelesne i zdravstvene kulture', rekao je Vjekoslav Karaula.

Podsjećamo, dvoranu Tehničke škole prije 4 godine zapečatila je sanitarna inspekcija. Nevjerojatno je da vukovarsko poglavarstvo nije i ranije reagiralo. Tim više što je ravnatelj škole član tog istog poglavarstva. 'Obnova ove škole će ići onda kad ja više ne budem ravnatelj. Još dvije godine ja ću izdržat ovdje i onda idem u mirovinu i ja vjerujem da će ova škola konačno doć na red da se obnovi', rekao je Slobodan Perić još u studenom 2008.

Politika preko leđa učenika

Nešto tu ne štima. Perić je član SDSS-a, a ta stranka vlada Vukovarom zajedno s HDZ-om. Nema dvojbi, i ovdje je politika uplela svoje prste. No, nas ne zanima politika. mi želimo znati kada će se obnavljati vukovarska Tehnička škola.

Grgo Krajina kaže kako je prema nekim najavama rečeno da bi ove školske godine se započelo a obnovom. 'Ako bi se to dogodilo bilo bi fantastično. Mi ćemo biti sretni da se započne. A ono što se započne se i dovrši', kaže Krajina.

Ministar Petar Čobanković kaže da je novac za obnovu osiguran te da ništa neće ići preko leđa djece. No, dok se ispred škole ne pojavi bager, sve svu ovo još uvijek samo prazna obećanja.

Do željene informacije u Hrvatskoj nije lako doći

Do željene infomacije, često nije tako lako doći. Pravo građana da znaju što se stvarno događa u njihovoj zemlji regulirano je zakonom. Pa zato ni poteze svog vukovarskog kolege, bivša ministrica obrazovanja - ne razumije.

Ljilja Vokić, ravnateljica zagrebačke VII.gimnazije,kaže da ako je ravnatelj istjerao novinare iz škole da to dovoljno govori o njemu.'Vjerojatno je posramljen da je stanje takvo! On je trebao vama biti zahvalan, jer ste svojim primjerom probudili savjest onih, koji daju novce.

Bio on posramljen ili ne, takvim obrascem ponašanja, smatra naša sugovornica, šalje krivu poruku struci, javnosti, ali i učenicima. 'Volimo proklamirati da smo zemlja znanja, a znanja nema bez dorbih uvjeta', upozorava Vokić.

I nije vukovarski primjer usamljen. Na bezazlene upite iz lokalnih sredina poput onoga 'Možete li nam ustupiti Statut Općine?' - nema odgovora. Pa ne postoji ni i dnevni red zatvorenih Vladinih sjednica.

'Hrvatska je u nekim segmentimapoput Finske i Švedske, pa postoje institucije, koje sve informacije daju, a ima nekih koji se ponašaju kao srednjovjekovne feudalne države i čuvaju informaciju samo za sebe.

Nevladine udruge testirale su tijela vlasti. No, većina pitanja o tome što i kako rade doživljena su kao napad. Izvješće o tome poštuje li se zakon tumači se na različite načine. U prilog Vladinim tvrdnjama da građani pitaju sve manje i manje, ne idu i gomile spisa. Broj tužbi na Upravnom sudu, zbog nedostupnosti informacija - sve je veći i veći.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene