Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukoliko umjesto u crnom vinu uživate u bijelom kako bi spriječili stvaranje naslaga na zubima, vrijeme je da promislite o strategiji. Novo istraživanje pokazuje da i bijelo vino i čaj utječu na tamnjenje zubne cakline


Bijelo vino sadrži kiseline koje povećavaju rizik nastajanja mrlja na zubima, a isto čine i čaj te razna druga pića.

Vezani članci Slika nije dostupna Sigurno niste znali da ovaj napitak ima toliku moć! Slika nije dostupna Solin: Ocu koji je bebi davao metadone prijeti zatvor!

Sveučilište u New Yorku napravilo je istraživanje u kojem su usporedili efekt nastajanja mrlja tijekom konzumiranja crnog i bijelog vina.

Istraživanje je obavljeno na zubima krave jer je njihova caklina najsličnija ljudskoj. Zube su prvo na nekoliko sati umočili u vino što je da je isti učinak kao i uživanje tog pića tijekom večere.

Zatim su isto ponovili s crnim čajem. U usporedbi s vodom konzumiranje bijelog vina i čaja se pokazalo štetno za zube jer uzrokuje mrlje na caklini.

Bijelo vino je manje štetno od crnog, no konzumacija bilo koje vrste vina povećava mogućnost tamnjenja zubiju.

Iako istraživanje nije uključilo utjecaj ispijanja kave, otprije se zna da čaj ostavlja više mrlja na zubima od omiljenog jutarnjeg napitka.

Ukoliko ste pomislili kako ćete problem riješiti pranjem zubiju odmah nakon konzumacije, to je zapravo najgore što možete učiniti. Slina ima mogućnost smanjenja štete pa je preporuka oprati zube barem 40 minuta nakon konzumacije.

Ipak, neki stručnjaci sumnjaju u ovo istraživanje jer tvrde kako umakanje zubiju u vino i pijuckanje jedne ili nekoliko čaša bijelog vina ili čaja nemaju isti utjecaj na caklinu pa svojim pacijentima neće preporučiti odustajanje od uživanja u piću poput vina ili čaju.