Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabi mišići

Živjeti s distrofijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepokretni, slabih mišića šest tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od distrofije. Život im je gotovo nemoguć, a okolina ne pokazuje razumijevanje.

U nekom trenutku života samo se osjete slabi. 'Otežan hod po stepenicama teško dizanje iz čučnja teško iz autobusa', opisala je Bojana Trakoštanec. 'Naoko ste zdrav mladić i hodate i možete još dosta dugo hodati, ali kad padnete i ne možete se dići i onda kad tražite prolaznike da vas dignu oni govore: ajde dečko, prerano si se napio, daj se otrezni', ispirčao je Branko Bizjak.

Bolest napreduje, pa većina završi u kolicima. Zorislav Bobuš, ravnatelj Ustanove za zdravstvenu njegu u kući kaže kako oni trebaju svakodnevnu pomoć druge osobe u oblačenju, u hranjenju i najosnovnijim higijenskim potrebama.

Ne propadaju samo skeletni mišići. 'Vrlo često se od malo većeg zalogaja hrane mogu ugušiti, a osoba kad se prehladi zimi ne može iskašljati i uguši ga taj šlajm', rekla je Marica Mirić. Distrofičari su i slabog srca, pa mole građane neka barem njihovo ne zataji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene