Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Orasi su najzdraviji među orašastim plodovima i trebalo bi ih češće jesti iz zdravstvenih razloga, objavili su američki znanstvenici.


U usporedbi s ostalim orašastim plodovima, orasi imaju najvišu razinu antioksidansa koji tijelu pomažu u zaštiti od bolesti, rekao je dr. Joe Vinson sa sveučilišta u Scrantonu, u Pennsylvaniji.

Svi orašasti plodovi su zdravi jer imaju odlične nutritivne vrijednosti, bogati su nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima, ali su orasi još zdraviji od, primjerice, badema, lješnjaka ili pistacija.

Vinson je analizirao razinu antioksidansa u devet različitih vrsta orašastih plodova i zaključio da ih u orasima ima dvostruko više nego u ostalima. Uz to, antioksidansi u orasima odlične su kvalitete, od dva do petnaest puta moćniji od, primjerice, vitamina E.

Redovna konzumacija orašastih plodova u umjerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. (Hina)

Vezani članci Povrtni čarobnjaci U vrtu su uzgojili prave divove, pogledajte rezultate njihova truda! Šparoge (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Pripremate se za skoro proljetno branje šparoga? Evo koliko ih po novome smijete dnevno ubrati