Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudi koji piju vitamin D dvostruko smanjuju mogućnost oboljenja od raka gušterače od onih koji to ne čine, pokazala su posljednja znanstvena istraživanja u Sjedinjenim Državama.


Sada znanstvenici čekaju rezultate koji će pokazati ima li vitamin D koji organizam uzima iz hrane ili od sunca jednak učinak kao i onaj u tabletama. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sedam šalica ovoga povećava rizik za dobivanja raka prostate Slika nije dostupna Steve Jobs se povlači zbog zdravlja

'Kako nema učinkovitog načina izlječenja raka gušterače, smanjenje mogućnosti oboljenja trenutno je najbolja strategija prevencije razvoja bolesti', tvrdi Halcyon Skinner sa Sveučilišta u Chicagu.

'Vitamin D pokazuje snažan potencijal u prevenciji i liječenju raka prostate, dojiki i debelog crijeva. To nas je potaknulo na opsežnija istraživanja njegove uloge u liječenju i prevenciji raka gušterače.'

U suradnji s kolegama sa Sveučilišta Harvard, Skinnerov tim istražili su utjecaj vitamina D na preko 46 i pol tisuća muškaraca u dobi od 40 do 75 godina, te preko 75 i pol tisuća žena u dobi od 38 do 65 godina. 

Otkrili su da ljudi koji uzimaju dnevno preporučenu dozu vitamina D imaju 43 posto manji rizik od razvoja raka gušterače. 

Oni koji uzimaju upola manju dozu od dnevno preporučene smanjili su rizik od oboljenja za 22 posto.