Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povećanje unosa kalcija putem prehrane je povezano s dužim trajanjem života, sugerira istraživanje čije je rezultate objavio American Journal of Epidemiology.


Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu su utvrdili kako osobe koje su konzumirale najviše kalcija u odnosu na ostale sudionike istraživanja imaju prosječno 25 posto manji rizik za smrt u sljedećih 10 godina, pišu Vitamini.hr.U studiji je sudjelovalo više od 23000 muškaraca starih između 45 i 79 godina koji su kalcij unosili isključivo putem hrane.

Vezani članci Što Hrvati jedu? - 6 Reporterka Dnevnika Nove TV zavirila u tanjure Hrvata i doznala što najviše jedemo, ali i svjedočila ljubavnoj priči koja će vam zagrijati srca Provjereno: Prehrana Hrvata - 10 Kava, cigarete i pecivo za doručak! Hrvati su najdeblja europska nacija: "Većina pretilih ne jede pred drugima nego jede kriomice"

Povećani unos kalcija (gotovo 2000 miligrama dnevno) je u najvećoj mjeri bio povezan s manjim rizikom za smrt od bolesti srca. Istraživači vjeruju kako je kalcij povezan sa snižavanjem krvnog tlaka te smanjivanjem koncentracije kolesterola i šećera u krvi. Glavni prehrambeni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te proizvodi od žitarica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju