Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu su utvrdili kako osobe koje su konzumirale najviše kalcija u odnosu na ostale sudionike istraživanja imaju prosječno 25 posto manji rizik za smrt u sljedećih 10 godina, pišu Vitamini.hr.U studiji je sudjelovalo više od 23000 muškaraca starih između 45 i 79 godina koji su kalcij unosili isključivo putem hrane.
Povećani unos kalcija (gotovo 2000 miligrama dnevno) je u najvećoj mjeri bio povezan s manjim rizikom za smrt od bolesti srca. Istraživači vjeruju kako je kalcij povezan sa snižavanjem krvnog tlaka te smanjivanjem koncentracije kolesterola i šećera u krvi. Glavni prehrambeni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te proizvodi od žitarica.
-
Iz minute u minutu
Rafalei sletjeli u Hrvatsku! "Pour vaincre, il nous faut de l'audace, encore de l'audace, toujours de l'audace!"
-
povijesni prelet
VIDEO Snimka iz kokpita: Pogledajte kako su piloti iz Rafalea pozdravili hrvatske građane!
-
Svečana ceremonija
Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju