Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povećanje unosa kalcija putem prehrane je povezano s dužim trajanjem života, sugerira istraživanje čije je rezultate objavio American Journal of Epidemiology.


Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu su utvrdili kako osobe koje su konzumirale najviše kalcija u odnosu na ostale sudionike istraživanja imaju prosječno 25 posto manji rizik za smrt u sljedećih 10 godina, pišu Vitamini.hr.U studiji je sudjelovalo više od 23000 muškaraca starih između 45 i 79 godina koji su kalcij unosili isključivo putem hrane.

Vezani članci Zagrebačka tržnica Dolac - 2 S povećanjem temperature treba pripaziti i pri kuhanju: Provjerili smo što nam tijekom ljeta preporučuju nutricionisti Slika nije dostupna Mršavost i nepravilna prehrana vode do osteoporoze

Povećani unos kalcija (gotovo 2000 miligrama dnevno) je u najvećoj mjeri bio povezan s manjim rizikom za smrt od bolesti srca. Istraživači vjeruju kako je kalcij povezan sa snižavanjem krvnog tlaka te smanjivanjem koncentracije kolesterola i šećera u krvi. Glavni prehrambeni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te proizvodi od žitarica.