Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uzimanje vitamina ne usporava nastanak srčanih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzimanje antioksidansa i drugih vitamina ne usporava, čini se, stvaranje naslaga na arterijama koje mogu uzrokovati bolesti srca i srčani udar, navodi se najnovijoj američkoj studiji.

Zaključci analize šesnaest kliničkih ispitivanja potkrjepljuju mišljenje da vitaminski dodaci ne sprječavaju srčani i moždani udar ili smrt od kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike Slika nije dostupna Opasnije nego što se mislilo Iskreno, koliko dugo već sjedite za stolom?

Premda su znanstvenici očekivali da B vitamin i antioksidansi, poput vitamina C i E, mogu osigurati neku zaštitu, klinička ispitivanja posljednjih godina nisu potvrdila ta očekivanja. Neka su istraživanja čak pokazala da vitaminski dodaci mogu biti štetni za srce.

"Mislim da su rezultati tih ispitivanja porazni", rekao je Eliseo
Guallar, izvanredni profesor epidemiologije u Hopkins School of Public Health u Baltimoreu.

No, neki su istraživači tvrdili da vitamini mogu zaustaviti razvoj
ateroskleroze stvaranja naslaga na stijenkama krvnih žila koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara, rekao je Guallar za Reuters. 

Slab učinak vitamina u sprječavanju srčanog i moždanog udara zasad može biti posljedica njihova prekasnog uzimanja kod ateroskleroze, dodao je.

Guallar preporučuje zdrav način života koji uključuje nepušenje, redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama.

Ljudi koji se uzdaju u vitamine u sprječavanju bolesti srca i krvnih žila "u najmanju ruku rasipaju novac", misli Guallar, a u najgorem slučaju štete svom zdravlju. Umjesto toga, dobro je potrošiti novac primjerice na članarinu u teretani, dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene