Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uzimanje antioksidansa i drugih vitamina ne usporava, čini se, stvaranje naslaga na arterijama koje mogu uzrokovati bolesti srca i srčani udar, navodi se najnovijoj američkoj studiji.


Zaključci analize šesnaest kliničkih ispitivanja potkrjepljuju mišljenje da vitaminski dodaci ne sprječavaju srčani i moždani udar ili smrt od kardiovaskularnih bolesti.

Vezani članci Slika nije dostupna Svjetski je dan SRCA! Slika nije dostupna Gotovo umro zbog bakterija iz tuša

Premda su znanstvenici očekivali da B vitamin i antioksidansi, poput vitamina C i E, mogu osigurati neku zaštitu, klinička ispitivanja posljednjih godina nisu potvrdila ta očekivanja. Neka su istraživanja čak pokazala da vitaminski dodaci mogu biti štetni za srce.

"Mislim da su rezultati tih ispitivanja porazni", rekao je Eliseo
Guallar, izvanredni profesor epidemiologije u Hopkins School of Public Health u Baltimoreu.

No, neki su istraživači tvrdili da vitamini mogu zaustaviti razvoj
ateroskleroze stvaranja naslaga na stijenkama krvnih žila koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara, rekao je Guallar za Reuters. 

Slab učinak vitamina u sprječavanju srčanog i moždanog udara zasad može biti posljedica njihova prekasnog uzimanja kod ateroskleroze, dodao je.

Guallar preporučuje zdrav način života koji uključuje nepušenje, redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama.

Ljudi koji se uzdaju u vitamine u sprječavanju bolesti srca i krvnih žila "u najmanju ruku rasipaju novac", misli Guallar, a u najgorem slučaju štete svom zdravlju. Umjesto toga, dobro je potrošiti novac primjerice na članarinu u teretani, dodao je.