Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski znanstvenici su otkrili da kod nekih stanovnika u Africi južno od Sahare postoji veza između atipičnog oblika šećerne bolesti i virusa herpesa.


To ogledno istraživanje koje je objavio američki medicinski časopis JAMA pokazuje da kod nekih stanovnika subsaharske Afrike postoji veza između prisutnosti antitijela na ljudski virus herpesa 8 (VHH-8) i jednog atipičnog oblika dijabetesa koji je najrašireniji u svijetu, takozvanog dijabetesa tipa 2.

Vezani članci Transport čovjeka sa simptomima koronavirusa u Pretoriji, ilustracija Na jednom kontinentu smrtnost od COVID-a dramatično porasla: "Ovo postaje zabrinjavajuće za sve nas" Jane Schmidt - 2 Bračni par napravio nogu dvanaestogodišnjoj djevojčici u afričkom sirotištu: ''To je sad jedan kamenčić koji smo bacili''

Radove su predvodili istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i virolozi iz bolnice Saint Louisa u Parizu.

Ketonurijski dijabetes tipa 2 je atipični oblik dijabetesa na koji upućuje ketoza, to jest prisutnost u tijelu ketonskih spojeva, proizvoda sagorijevanja masnoća. Taj je atipični oblik čest kod ljudi rođenih u subsaharskoj Africi.

Istraživanje se provodilo između siječnja 2004. i srpnja 2005., a njime je bilo obuhvaćeno 187 pacijenata iz Afrike južno od Sahare: 81 je bolovao od ketonurijskog dijabetesa, a 106 od dijabetesa tipa 2. Kontrolna skupina od 90 Afrikanaca služila je za usporedbu.

"Prevalencija infekcije virusom VHH-8 je gotovo šest puta viša kod pacijenata s atipičnim ketonurijskim dijabetesom nego kod dijabetičara klasičnog tipa 2", zaključili su autori istraživanja koji ipak dodaju da se ovi prvi rezultati moraju još provjeriti na većem broju ispitanika.