Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utvrđena veza između atipičnog oblika dijabetesa i virusa herpesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski znanstvenici su otkrili da kod nekih stanovnika u Africi južno od Sahare postoji veza između atipičnog oblika šećerne bolesti i virusa herpesa.

To ogledno istraživanje koje je objavio američki medicinski časopis JAMA pokazuje da kod nekih stanovnika subsaharske Afrike postoji veza između prisutnosti antitijela na ljudski virus herpesa 8 (VHH-8) i jednog atipičnog oblika dijabetesa koji je najrašireniji u svijetu, takozvanog dijabetesa tipa 2.

Pročitajte i ovo 72-godišnjak zbog darovnog ugovora ostao bez svega - 4 gruba prijevara Provjereno donosi uznemirujuću priču: "Cijeli dan nisam ni čašu vode dobio, padao sam u komu. Nisam se mogao dići" Ilustracija Posljedice su strašne Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno"

Radove su predvodili istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i virolozi iz bolnice Saint Louisa u Parizu.

Ketonurijski dijabetes tipa 2 je atipični oblik dijabetesa na koji upućuje ketoza, to jest prisutnost u tijelu ketonskih spojeva, proizvoda sagorijevanja masnoća. Taj je atipični oblik čest kod ljudi rođenih u subsaharskoj Africi.

Istraživanje se provodilo između siječnja 2004. i srpnja 2005., a njime je bilo obuhvaćeno 187 pacijenata iz Afrike južno od Sahare: 81 je bolovao od ketonurijskog dijabetesa, a 106 od dijabetesa tipa 2. Kontrolna skupina od 90 Afrikanaca služila je za usporedbu.

"Prevalencija infekcije virusom VHH-8 je gotovo šest puta viša kod pacijenata s atipičnim ketonurijskim dijabetesom nego kod dijabetičara klasičnog tipa 2", zaključili su autori istraživanja koji ipak dodaju da se ovi prvi rezultati moraju još provjeriti na većem broju ispitanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene