Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Upozorenje na igračke opasne po zdravlje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zavod za ispitivanje kvalitete u današnjem priopćenju upozorava roditelje da prilikom božićne kupnje vode računa o sve većem broju igračaka opasnih po život i zdravlje djece.

U azijskim zemljama koncentriran je najveći broj proizvođača
igračaka, a uvoznici su često nedovoljno informirani o sigurnosnim zahtjevima, kao i dokumentaciji koja mora pratiti igračke.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Svaka igračka trebala bi se prije stavljanja u promet podvrgnuti proceduri CE označavanja, a nakon uspješno provedene procedure mora biti označena CE znakom.

Procedura CE označavanja sadrži sve postupke i mjerne metode koji moraju rezultirati zadovoljenjem minimalnih zahtjeva sigurnosti proizvoda.

Ukoliko na igračkama i postoji CE deklaracija, trebalo bi provjeriti tko jamči za istinitost tvrdnje da je igračka sigurna.

Zavod za ispitivanje kvalitete ponudio je roditeljima neke od savjeta kako odabrati sigurnu igračku za svoje dijete.

Igračka mora biti primjerena dobi djeteta, na što treba posebno obratiti pozornost kada su u obitelji djeca različitih dobnih uzrasta.

Treba voditi računa da igračka nije sastavljena od dijelova koje bi dijete moglo progutati. Sve što može proći kroz otvor koji nastaje
kada se u krug spoje palac i kažiprst, nije primjereno djetetu mlađem od tri godine.

Ukoliko se radi o igrački od tekstila, treba provjeriti linja li se
materijal ili se čupanjem može lako odvojiti.

Igračka ne bi smjela biti opremljena vezicom ili vrpcom duljom od 15 centimetara, a ne bi smjela imati niti oštre rubove ili lomljive dijelove kojima bi dijete tijekom igre moglo ozlijediti sebe ili drugoga.

Pažnju treba obratiti i na znakove upozorenja koji se nalaze na
pakiranju ili na uputama za korištenje, te na buku koju igračka
proizvodi, jer sve što prelazi 100 decibela može oštetiti djetetov sluh.

Ako se kupuje bicikl ili neko drugo vozilo treba provjeriti
stabilnost i čvrstoću, te je li opremljeno primjerenom kacigom ili štitnicima.

Prilikom kupnje dobro bi bilo izbjegavati igračke koje uključuju bilo koju vrstu projektila, poput strijele, koja može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Ako postoji mogućnost, trebalo bi provjeriti je li odabrana igračka možda iz sigurnosnih razloga povučena s tržišta, što se može učiniti preko interneta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene