Obavijesti Pretražite Navigacija
Na dnu ljestvice Somalija i Čad

U liječenju djece najbolja Švicarska najbolja, Hrvatska 36. od 161 zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolesno dijete ima najveće izglede da preživi u Švicarskoj, pokazuje godišnji indeks nevladine udruge Save The Children koje Hrvatsku svrstava na 36. mjesto među 161 zemljom.

Godišnji indeks izgleda djeteta da doživi pet godina jasno pokazuje da zemlje koje imaju bolje školovano zdravstveno osoblje imaju manju stopu smrtnosti djece. S druge strane, postotak smrtnosti djece do pet godina raste u zemljama gdje je zdravstvena skrb nedostupna, piše u izvješću.

Švicarsku, koja zauzima prvo mjesto, slijede Finska, Irska, Norveška, Bjelorusija, Danska, Švedska, Kuba, Uzbekistan i Njemačka. Među prvih 20 zemlja s najboljom zdravstvenom skrbi za djecu su i Rusija, Francuska, Češka, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kazahstan, Australija, Novi Zeland i Litva.

Hrvatska je na 36. mjestu, a u regiji su ispred nje Slovenija i Italija (21. i 22.), Slovačka (25.) te Austrija i Mađarska na 26. mjestu.

Od bivših jugoslavenskih republika Makedonija je 44., Crna Gora 51., Srbija 54., a Bosna i Hercegovina na 63. mjestu.

Dno ljestvice, među 20 država s najlošijom zdravstvenom skrbi za djecu, zauzelo je 13 afričkih zemalja u kojima je nešto više od dva zdravstvena djelatnika na tisuću stanovnika. Ispred Čada su Somalija, Laos, Etiopija i Nigerija.

Analiza se temelji na tri pokazatelja - broju liječnika, bolničara, babica i drugih zdravstvenih djelatnika na 1.000 stanovnika; broju djece cijepljene protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavac) i broju babica prisutnih pri porodu.

Svijetu nedostaje više od 3,5 milijuna liječnika, bolničara i babica te zdravstvenih djelatnika.

Bez školovanih zdravstvenih radnika nemoguće je cijepiti i propisati lijek, te ženama na porodu osigurati valjanu skrb.

U zemljama s kroničnim manjkom zdravstvenih radnika bolesti poput upale pluća i dijareje, koje se inače mogu jednostavno liječiti, postaju smrtonosne, zaključuje izvješće. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija 1000 optužbi Užasno otkriće: Socijalni radnik 15 godina silovao i zlostavljao djecu, a pornografske snimke dijelio na dark webu Ilustracija Škola tvrđava Gradit će školu pod zemljom, sigurnu od ubojitih raketnih napada i granatiranja: "To je sada naša stvarnost"
Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene