Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šveđani pronašli novu metodu uklanjanja raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski su stručnjaci pronašli novi način uklanjanja raka dojke, i to odmah nakon njegova otkrivanja.

Švedska televizija  izvijestila je o nedavnim uspješnim pokusima nove metode, koja se sastoji u tome da se mali tumori uništavaju neposredno nakon otkrivanja.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Umjesto kirurškog zahvata pod narkozom, nova metoda uklanja tumor tako što se u dojku uvuče igla s visokofrekventnim električnim toplinskim zračenjem. Ono uništava stanice raka a ne oštećuje okolno zdravo tkivo.

Kod pet pacijentica koje su podvrgnute pokusnoj terapiji, stanice tumora i čitavo bolesno tkivo nestali su nakon samo jednog zahvata.

Švedski znanstvenici smatraju da je najveća prednost nove metode u tome što pacijentice nakon dijagnoze ne moraju čekati na operaciju, nego se ona odmah izvodi.

Prije nego što se nova metoda za nekoliko godina nađe u širokoj primjeni, potrebno je provesti niz dodatnih istraživanja i pokusa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene