Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više oboljelih

Sve o simptomima dijabetesa i kako ih prepoznati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se uoči Svjetskog dana šećerne bolesti sve više govori o alarmantnim brojkama oboljelih od dijabetesa tipa 1. Liječnici kažu da su 75 posto novooboljelih djeca mlađa od 7 godina. Samo u posljednjih desetak dana u KBC-u Rebro kod osmero mališana utvrđena je ova autoimuna bolest.

Zvuk aparata za mjerenje inzulina posljednje četiri godine Domagoj čuje barem šest puta na dan. 'Imam ga četiri godine, od drugog razreda, na početku sam se bojao što će biti, ali prošlo je dobro na kraju', kaže nam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UGROŽENIJI ZBOG KORONE Mnogi je ne prepoznaju dok nije kasno: Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, a zovu je još i "tihi ubojica" Božica Muškardin i Srna Bijuk (Foto: Dnevnik.hr) Tjedan svjesnosti o dijabetesu Bolest s kojom se bori 300.000 građana: "On se ne osjeti, ali sve uništi, sve grize, uništava..."

Stalna žeđ, učestalo mokrenje, umor, stalan osjećaj gladi i nagli gubitak težine prvi su simptomi dijabetesa. 'Kod njega je bilo žeđanje i izrazito je počeo puno gubiti na kilaži', opisuje Maja Vugrinec, Domagojeva mama.

>> Akcija upozorenja na dijabetes i kardiovaskularne bolesti

Kod takvih simptoma dijete treba odvesti liječniku. 'Trebaju se javiti svom liječniku, pedijatru ili opće medicine koji trebaju napraviti pretragu šećera u krvi ili urina', kaže dr. Nataša Rojnić Putarek, pedijatar endokrinolog-dijabetolog na KBC-u Rebro.

Upravo taj postupak prošla je i obitelj Lukačević, koja je upravo saznala da njihova devetogodišnja djevojčica ima dijabetes. 'Usta suha, stalno se žalila da je žedna, dođe iz škole, kaže joj mama ja sam žedna i odlučila sam je voditi kod doktora', kaže nam Katarina Lukačević. 'Morali bismo voditi računa da se cjelokupna obitelj prebaci na tu vrstu prehrane', dodaje Ivica Lukačević. Iz bolnice će otići tek kada dovoljno nauče o životu s dijabetesom.

Domagoj Vugrinec se na to već naviknuo: 'U biti je bolje jer možete jesti samo zdravu hranu pa je i zdravije.'

'Najteže je bilo njemu kao djetetu od devet godina to prihvatiti - zašto sam ja drugačiji. Znači usaditi njemu zapravo da shvati da nije drugačiji i da s tim može normalno funkcionirati, živjeti ako to normalno prihvati. Znači, nije taj dijabetes nekakav bauk', kaže Maja Vugrinec.

Uzrok ove autoimune bolesti kao ni razlog sve većeg broja oboljelih još se ne zna. 'Prema zadnjem istraživanju koje smo radili, svake godine imamo šest pa čak i do devet posto više djece oboljele od dijabetesa tipa 1. Sve je više djece mlađe od pet godina', kaže dr. Rojnić Putarek.

Iako je u Hrvatskoj velik broj djece pretio, situacija s dijabetesom tipa 2 srećom još nije alarmantna. No, liječnici se boje da bi se uskoro i to moglo promijeniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene