Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 80 tisuća građana u Slavoniji i Baranji boluje od šećerne bolesti a samo u Gradu Osijeku evedentirano je oko 25 000 dijabetičara, među kojima su i djeca


Akciju su zajednički organizirali Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek i Blok umirovljenici zajedno - Stranka umirovljenika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Na Trgu Ante Starčevića velik broj građana je izmjerio tlak, težinu, te šećer u krvi.

Alarmantni podatci o oboljelima od šećerne bolesti ili s povišenim šećerom u krvi ukazuju na nužnost da se 'što prije pri Kliničko bolničkom centru Osijek osigura radni prostor za Regionalni centar Slavonije i Baranje za dijabetes', rekla je Zlata Halusek, potpredsjednica Bloka umirovljenika zajedno- Stranke umirovljenika Osijek.

Vezani članci U kući našli tijelo starijeg muškarca i još jednog teško ozlijeđenog Strava u Osijeku: U kući pronađeno tijelo muškarca i teško ozlijeđeni 39-godišnjak Kreativna riznica 2021. 01 Ovogodišnja Kreativna riznica održat će se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku uz pregršt zanimljivih predavanja

>> Vježbanjem u teretani protiv dijabetesa

Tražimo od Ministarstva zdravlja, KBC Osijek i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da osiguraju adekvatni prostor, jer sadašnji Regionalni centar radi u samo 62 četvorna metra u podrumu Klinike za unutarnje bolesti KBC Osijek s tri ambulante, a nužno je osigurati barem pet, rekla je Halusek. 'Uz sve napore zdravstvenog tima Kliničkog odjela endokrinologa, medicinskih sestara i tehničara i drugih liste čekanja za liječničku skrb od šest mjeseci do godinu dana', upozorila je.

Humanitarnom skupu na Trgu Ante Starčevića pridružila se i Udruga kardiovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije, čija je predsjednica Ana Kovačić izjavila kako se 'danas na Svjetski dan Srca mora svim građanima ukazati na velik problem kardiovaskularnih bolesti. Upravo u istočnoj Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti 'svakodnevno odnose živote', pa su preventivne mjere iznimno važne.

Dr. Tibor Santo
iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kazao je kako je posebno zabrinjavajuće što je postotak osoba koje puše u Osječko-baranjskoj županiji iznad hrvatskoj prosjeka, te da iznosi 52 posto od ukupnog broja stanovnika, dok je u Hrvatskoj taj prosjek 49 posto. Nažalost, kazao je doktor Santo čak 40 posto populacije u dobi od 18 do 29 godina puši.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook