Dijabetičarima pak, bilo kakava konzumacija jaja poveća rizik za smrt.
Pročitajte i ovo
Analiza Provjerenog
Znate li kakvim se sve kemikalijama, teškim metalima i plastikama svaki dan trujemo? "Nadam se dobrim rezultatima, ali..."
Ugrožena djeca i neke skupine
Zbog loše kvalitete zraka i onog što stiže liječnici poslali upozorenje: "Očekujemo porast tih infekcija, a najveći val dolazi..."
Ovo istraživanje bi ponovno moglo otvoriti dugogodišnju raspravu o tome koliko su jaja zdrava za naš organizam.
Rasprave se lome oko dobrih i loših strana žumanjka koje je prepuno kolesterola, sa čak 220 mg. Tako da žumanjak može povećati krvni kolesterol i rizik od razvoja srčanih bolesti.
Neki stručnjaci smatraju kako je ovaj rizik preuveličan jer se zdravi ljudi kolesterola rješavaju prirodnim putem.
Ipak upozoravaju da ovi rezultati istraživanja nisu primjenjivi na cijelu populaciju, jer ovise o načinu pripreme jaja i načinu prehrane pojedinca.
Istraživanje je pokazalo da muškarci koji najviše konzumiraju jaja su stariji, deblji, najvjerojatnije konzumiraju alkohol, puše i ne bave se nikakvom tjelovježbom. A sami za sebe sve su to faktori koji povećavaju rizik od pojave srčanog udara i preuranjene smrti.
Dr. Robert Eckel sa sveučilišta Colorado i bivši predsjednik američke Udruge za bolesti srca, priznaje da bi studija mogla uništiti teško postignut dogovor o konzumaciji jaja.
- Čini se da ako ste srednjovječni liječnik, a uživate u jajima više od jednom dnevno, bolje bi vam bilo da jaja stavljate na lice, nego da ih jedete. Zapamtite, jaja su kao i svaka druga hrana, nisu ni dobra ni loša, i ako ih koristite s mjerom mogu biti dio zdrave dijete, naglasio je Dr. Robert Eckel.
Još jedno ograničenje istraživanja je u tome što nisu bile pozante prehrambene navike ispitivanih kandidata, kaže Victoria Taylor iz British Heart Foundation.