Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svakog jutra jedno jaje organizmu daje...manje šanse za dug život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakog dana jedno jaje može voditi u smrt. Naime, najnovije istraživanje je pokazalo kako konzumiranje sedam ili više jaja tjedno povećava rizik od preuranjene smrti. Rizik se povećava za 23 posto posebno kod srednjovječnih muškaraca.

Dijabetičarima pak, bilo kakava konzumacija jaja poveća rizik za smrt.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Akademik Davor Miličić, ravnatelj Zaklade Hrvatska kuća srca ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU Uoči Svjetskog dana srca akademik upozorava: Većina kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti

Ovo istraživanje bi ponovno moglo otvoriti dugogodišnju raspravu o tome koliko su jaja zdrava za naš organizam.

Rasprave se lome oko dobrih i loših strana žumanjka koje je prepuno kolesterola, sa čak 220 mg. Tako da žumanjak može povećati krvni kolesterol i rizik od razvoja srčanih bolesti.

Neki stručnjaci smatraju kako je ovaj rizik preuveličan jer se zdravi ljudi kolesterola rješavaju prirodnim putem.

Ipak upozoravaju da ovi rezultati istraživanja nisu primjenjivi na cijelu populaciju, jer ovise o načinu pripreme jaja i načinu prehrane pojedinca.

Istraživanje je pokazalo da muškarci koji najviše konzumiraju jaja su stariji, deblji, najvjerojatnije konzumiraju alkohol, puše i ne bave se nikakvom tjelovježbom. A sami za sebe sve su to faktori koji povećavaju rizik od pojave srčanog udara i preuranjene smrti.

Dr. Robert Eckel sa sveučilišta Colorado i bivši predsjednik američke Udruge za bolesti srca, priznaje da bi studija mogla uništiti teško postignut dogovor o konzumaciji jaja.

- Čini se da ako ste srednjovječni liječnik, a uživate u jajima više od jednom dnevno, bolje bi vam bilo da jaja stavljate na lice, nego da ih jedete. Zapamtite, jaja su kao i svaka druga hrana, nisu ni dobra ni loša, i ako ih koristite s mjerom mogu biti dio zdrave dijete, naglasio je Dr. Robert Eckel.

Još jedno ograničenje istraživanja je u tome što nisu bile pozante prehrambene navike ispitivanih kandidata, kaže Victoria Taylor iz British Heart Foundation.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene